GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 30. 4. 2006. - Utorak 2. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Retka pojava među osnovcima u Radalju kod Malog Zvornika

Devet pari blizanaca u seoskoj školi

Na igralištu Osnovne škole "Stevan Filipović" u Radalju je mnoštvo dece i retko ko će primetiti da se među đacima "krije" jedna neobična pojava. Da li zbog genetike, prirodne blagodeti ili velike ljubavi, tek u ovom selu se poslednjih petnaestak godina često rađaju dvojke, pa su osmoletku u šali prozvali ´-škola blizanaca!

- U našoj školi, koja broji 217 učenika, ima čak devet pari blizanaca. Osim toga, u selu ima još dva para blizanaca koji pohađaju u školu u Malom Zvorniku, a ima i blizanaca koji još nisu stasali za školu. Interesantno je da u Radalju imamo i trogodišnje trojke. Ne znam šta je pravi uzrok ove pojave, ali možda razlog leži u Radaljskoj banji i izvorištima lekovite vode -pretpostavlja Milan Marković, mladi direktor OŠ "Stevan Filipović".

Ovu školu pohađaju blizanci predškolci Milica i Predrag Nikolić, zatim "prvaci" Danka i Danijela Ametović (njihova učiteljica Slavica Nestorović ima blizance trogodišnjake). Učenici drugog razreda su blizanci Dragana i Slađana Teodorović i Nebojša i Nenad Vuković (njihova učiteljica Stanojka Nikolić ima blizance u osmom razredu). Tu su i blizanci iz četvrtog razreda Miljko i Miljana Pavlović (njihova učiteljica Dragana Radić ima blizance u osmom razredu iste škole). Zatim ´idu petacic - Predrag i Nenad Cvijić, "šestaci" Mirko i Marija Vasić, kao i "osmaci" Ana i Kosana Nikolić i Danijela i Milan Radić.

Stara 114 godina

Radalj ima oko 2.500 žitelja u 770 domaćinstava, a jedan broj Radaljaca je u inostranstvu, najviše u Italiji i Austriji. Radaljska škola osnovana je 1892. godine, po čemu spada u najstarije obrazovne ustanove u ovom delu Srbije. U radaljskoj školi ima 32 zaposlenih.

Zanimljivo je da blizanci Nenad i Nebojša Vuković imaju tri starije sestre - Snežanu, Jelenu i Slavicu. Blizanci Predrag i Nenad Cvijić, koji imaju starijeg brata, kažu da se u školi dešava da ih osoblje i drugari pomešaju, ali to ne koriste za zavaravanje. Blizanci Miljko i Miljana Pavlović imaju dve sestre.

Stanojka Nikolić, učiteljica u radaljskoj školi, možda najbolje poznaje psihologiju blizanaca. U njenom odeljenju nalaze se - Teodorovići i Vukovići, a učiteljica Stanojka je majka dve bliznakinje - Ane i Kosane, koje pohađaju osmi razred iste škole. ´Svaki par blizanaca je priča za sebe, ali im je zajedničko da se bore jedno za drugo i da nastoje da se međusobno pomažu. Uglavnom je jedan blizanac bolji u prirodnim, a drugi u društvenim naukama, objašnjava učiteljica Stanojka.

Zanimljivo je da je ona razdvojila dva para blizanaca u svom razredu, tako da sede ´unakrst u susednim klupama.
- Razdvojila sam ih, ali su i dalje blizu, odnosno na dohvat ruke. To sam učinila kako bi se lakše osamostalili, kaže učiteljica Stanojka, dodajući da su blizanci mirna i dobra deca.

Učestalost blizanaca u radaljskoj školi "poklopila" se sa opadanjem nataliteta u ovom selu. Osnovnu školu "Stevan Filipović" pre 15 godina pohađalo je 360 učenika, pre pet godina u klupama je bilo 280 osnovaca, a ove godine ih je svega 217, što je za 143 učenika ili čitavih pet razreda manje nego 1991. godine. Izgleda da se darivanjem blizanaca priroda pobrinula da bar malo ublaži "belu kugu" u Radalju.

Anđelija Damnjanović


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

Reporter Glasa u radničkom Majdanpeku
Mineralna voda izvire u dvorištu Aranđelovčanina Dragoslava Mijailovića
Prvomajska ispovest radnika Zorana Puzovića iz Užica
Reporter Glasa u Parizu
Uklesao na nadgrobnu ploču - umirem 2006!
Devet pari blizanaca u seoskoj školi