GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 30. 4. 2006. - Utorak 2. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Mineralna voda izvire u dvorištu Aranđelovčanina Dragoslava Mijailovića

"Knjaza Miloša" pije svakog dana - iz bunara

Pola u šali, pola u zbilji, po Aranđelovcu se priča da Vlade Divac još ima šansi da započne biznis sa mineralnom vodom. Kada je već bio spreman da ulaže u "knjaz Miloš", mogao bi, kažu, da svrati ponovo u ovaj grad i da se zaputi u neko od okolnih sela. I grad i okolina prepuni su izvora mineralne vode. Ista onakva iz parka Bukovičke banje, može se natočiti na izvorima u Darosavi, Banji, Vrbici i još nekim naseljima i zaseocima, na samo par kilometara od grada.

Ima i onih srećnika kojima mineralna voda izvire bukvalno u dvorištu. Takav je Dragoslav Mijailović iz Vrbice, koji je na svojoj okućnici sasvim slučajno otkrio izvor još pre 14 godina.
- Počeli smo sa kopanjem bunara u dvorištu naše porodične kuće. Već posle nekoliko metara dubine, radnici koji su radili na iskopavanju, osetili su čudne gasove iz zemlje. Jedan od radnika je kopajući dobio gušenje, i delimično izgubio svest jer je ostao bez vazduha. Radovi su nastavljeni tako što smo prvo spuštali sveću u bunar, pa, ukoliko se ne ugasi, nastavljali sa radom-priča Dragoslav.

Da se nešto čudno dešava, porodica Mijailović otkrila je kada je jednog jutra počela da se pojavljuje voda.
- Na dubini od osam i po metara, bukvalno preko noći, bunar se napunio vodom koja je izvirala iz kamena na koji smo naišli kopajući. Bili smo srećni što se na tako relativno maloj dubini pojavila voda. Ali, najveće iznenađenje za nas usledilo je kada smo vodu probali, i utvrdili da je ona ustvari mineralna ili kisela, kako je popularno zovemo - otkriva domaćin.

Mijailovići su vodu odmah odneli na ispitivanje u Bukovičku banju i gradsku bolnicu, a njihovi nalazi potvrdili su da je voda bakteriološki ispravna.
- Od tada koristimo vodu. Ona je povremeno blago kiselkasta, ali ima perioda kada bude kao da je natočena u parku Bukovičke banje. Osim za piće, koristimo je iza pranje i kuvanje. Jedino kafa nije ukusna kada se skuva sa ovom vodom.

Dragoslav ne brani korišćenje vode iz njegovog bunara. Komšiluk je koristi, za piće, spremanje hrane, a prvi komšija, koji ima ogroman plastenik za proizvodnju povrća, ubacio je u bunar hidrofor i vodu koristi za - zalivanje. Tako će Aranđelovčani na pijaci kupovati papriku i paradajz koji su zalivani mineralnom vodom.
- Vode ima dosta, pa je šteta da je ne koristimo. Jednom prilikom smo hteli da ispitamo kapacitet, i preko noći hidroforom izbacili svu vodu iz bunara. Ujutru se međutim napunio do nivoa kakav je bio pre izbacivanja vode - kaže Dragoslav.

Ovde kažu da to nije nikakvo čudo za ovaj kraj, i da u okolini ima mnogo sličnih izvorišta. Nažalost, za sada nema previše zainteresovanih da ove prirodne izvore koriste, pa se ovo bogomdano prirodno bogatstvo rasipa za zalivanje bašti.

Saša Simonović


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

Reporter Glasa u radničkom Majdanpeku
Mineralna voda izvire u dvorištu Aranđelovčanina Dragoslava Mijailovića
Prvomajska ispovest radnika Zorana Puzovića iz Užica
Reporter Glasa u Parizu
Uklesao na nadgrobnu ploču - umirem 2006!
Devet pari blizanaca u seoskoj školi