GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 30. 4. 2006. - Utorak 2. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Spekulacije o povratku DS u parlament i prevremenim izborima

Za vratom Kosovo, za petama SRS

Lutovac: Bolje da se neka pitanja reše sa sveže izabranom vladom. AntoniĆ: Ne bi bilo dobro da se izbori održavaju u senci nezavisnosti Kosova i to bi sigurno radikalima dalo vetar u leđa

BEOGRAD - Slučajno ili ne, tek najave o mogućim vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji narednog proleća pojavile su se sa više strana, a najnovije potiču od neimenovanih zapadnih diplomata i iz izvora bliskih vlastima.
Zapadni krugovi cene da bi izbori trebalo da se održe pre kraja pregovora o Kosmetu jer, smatraju da samo tako mogu da spreče da radikali dođu na vlast, i očuvaju demokratsku opciju u Srbiji na koju bi mogli da računaju i posle donošenja rešenja o statusu Kosova.

Uloga Ružice Đinđić

Portparol DS -a, Đorđe Todorović, ponovio je nedavno da je neophodan dogovor prodemokratskih snaga u Srbiji o predlogu predsednika DS Borisa Tadića u 10 tačaka, koji bi bio temelj politike za izlaz iz ekonomske i političke krize.
- Takva politika bi na vanrednim parlamentarnim izborima na jesen dobila ubedljivu većinsku podršku građana - rekao je Todorović, povodom spekulacija u javnosti da se vode pregovori o povratku DS-a u parlament i o raspisivanju izbora. Presudnu ulogu u "približavanju" Borisa Tadića i Vojislava Koštunice bi, navodno, odigrala Ružica Đinđić, supruga ubijenog premijera Zorana Đinđića, koja je član Predsedništva DS-a.

Splasnuće apetiti

Domaći krugovi, vanredne izbore su najavili povratkom DS-a u parlament i dilom između njih i DSS-a uz posredovanje G17 plus. Cela stvar će se rešiti na famoznom sastanku zakazanom za 10. maj, o kome niko od pomenutih aktera "ništa ne zna", a gde će vladajuća koalicija predložiti DS-u da, posle završetka saradnje s Hagom, zajednički rade na novom ustavu koji bi bio završen do kraja godine. U martu bi onda bili raspisani izbori na svim nivoima, za šta je vladi potrebna podrška demokrata.

Dakle, koliko su realne spekulacije o povratku DS-a u parlament i raspisivanje prevremenih izbora u Srbiji?
Zoran Lutovac, politikolog, kaže da su izbori potrebni iz više razloga, a prvi je stabilna vlada demokratske orijentacije sa jasnim političkim ciljem koja neće zavisiti od uskostranačkih apetita.
- Vlada mora da ima podršku građana i stabilnu većinu u parlamentu koja će ojačati međunarodnu poziciju Srbije, i zbog Kosova, ali i zbog naših unutrašnjih problema, pre svega ekonomskih i socijalnih. DS je zato i ponudila promenu vlade, koja bi bila zasnovana na dogovorima, a ne na ucenama - objašnjava Lutovac za Glas javnosti. On smatra da je logično da i međunarodna zajednica razmišlja o političkim prilikama u Srbiji, pre svega zbog regiona, ali i njih samih.

Dostojanstvo demokrata

- Stabilnije je da se neka pitanja reše sa sveže izabranom vladom, koja će imati mandat da u naredne tri do četiri godine stabilizuje stanje u zemlji. Drugo, nova vlada bi imala i proveren rejting kod građana, pa bi tako imala i kredibilitet. Ovako, međunarodna zajednica za sagovornika ima vladu na zalasku, koja od sednice do sednice nameće kvorum. To je racionalno razmišljanje međunarodne zajednice i poklapa se sa potrebama Srbije - ocenjuje Lutovac.

Slobodan Antonić, politički analitičar, pak, ocenjuje da se iza svega krije problem DS -a - kako da se na dostojanstven način vrati u Skupštinu i ispravi na prečac donetu odluku prošlog oktobra da istupi iz nje.
- To nije ništa loše jer jedna tako velika stranka i treba da sedi u parlamentu. Pogotovu što su sada, iako ne jedini, oni glavna kočnica za donošenje ustava. Ipak, ne bi bilo dobro da se izbori održavaju u senci nezavisnosti Kosova i to bi sigurno radikalima dalo vetar u leđa. Ne sumnjam, međutim, da je ova ideja pala na pamet nekome sa Zapada, čisto da bi videli reakcije političara i javnosti. Vlada, iako ima sužen manevar za rešavanje kosovske krize, trudi se da napravi nešto pozitivno. Iskreno, ne verujem da će sada dići ruke od Kosova i izaći na izbore. Jedno je kada imamo krizu u politici, a sasvim drugo kada se radi o mogućem gubitku dela teritorije zemlje - zaključuje Antonić.

B. Ristić


vesti po rubrikama

^politika

Spekulacije o povratku DS u parlament i prevremenim izborima
Čeda ne zna da je dobio frakciju "Akcija"
Koštunica očigledno neće ispuniti obećanje dato Del Ponteovoj
Vladan Batić: Miloševićevi tajkuni vode Vladu Srbije
 


     


FastCounter by LinkExchange