GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 30. 4. 2006. - Utorak 2. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zoran Stojković, ministar pravde Srbije, nezadovoljan odnosom sudija prema reformi

Sudije izbegavaju odgovornost

Vlada Srbije za tri godine nije mogla da obezbedi četiri zgrade za apelacione sudove i ja za to ne mogu snositi odgovornost. Ne sme se dozvoliti da solidarnost sa nesavesnima uništi pravosuđe

BEOGRAD - Srbija još nije dobila novi ustav, vlada je usvojila strategiju reforme pravosuđa, sledi formiranje novih sudova, priča se o reizboru sudija i smanjenju broja zaposlenih, daktilografi nastavljaju obustavu rada od 10. maja i kažu da će se okupiti ispred zgrade vlade krajem meseca. Više je povoda za intervju sa Zoranom Stojkovićem, ministrom pravde Srbije, koji je izjavio za Glas da je došlo vreme da pravosuđe preuzme na sebe veliki deo odgovornosti za sprovođenje reforme.

- Da li će biti reizbora i smanjenja broja sudija, zavisiće u mnogome od Vrhovnog suda Srbije. Ako i dalje bude nespremnosti da se suzbije korupcija i nerad i Veliko personalno veće ne bude razrešavalo sudije koje su očigledno načinile velike propuste, bojim se da će Vrhovni sud u reizbor gurnuti sve sudije. Nadzorni odbor Vrhovnog suda u 13 slučajeva je predložio razrešenja, a Veliko personalno veće ni u jednom nije donelo odluku da se oni razreše funkcije. Ni inicijative iz ministarstva za smenu pojedinih sudija nisu uvažene, i to u drastičnim primerima. U jednom predmetu, gde je reč o ubistvu deteta, predmet je zastareo, u drugom slučaju službenik suda i sudija očigledno su privatizovali sud i do razrešenja opet nije došlo. Ne sme se dozvoliti da pravosuđe bude uništeno zbog solidarnosti sa kolegama koje ne zaslužuju da obavljaju sudijsku funkciju. Usvajanje novog ustava je, naravno, preduslov za reizbor sudija, sudijska funkcija je stalna, ali sudije moraju da budu svesne da, osim toga što se bore za nezavisnost, moraju da preuzmu i odgovornost.

Racionalizacija sudova

Kako komentarišete štrajk daktilografa u sudovima i tužilaštvima koji se bore da zadrže status državnih službenika i ne žele da prihvate da budu nameštenici?
- Ukoliko nisu zadovoljni Zakonom o državnim službenicima, zaposleni, odnosno sindikat, treba da traže izmenu zakona, a kada je reč o zahtevima za povećanje plata, trebalo bi da se obrate onima koji su za to nadležni. Tačno je da je naša služba vratila nekim predsednicima sudova pravilnike prema kojima su daktilografi nazvani državnim službenicima. To nismo smeli dozvoliti jer bi bilo protiv odredbi zakona. Racinalizacijom mreže sudova, prestaće da postoje pojedini manji sudovi, ima i onih sa samo jednim sudijom. To naravno povlači i racionalizaciju sudske administracije, ali samo pravosuđe i Visoki savet treba da odluče koliki je broj sudija i drugih zaposlenih neophodan. To ne može da im obavi vlada. Od ovoga i zavisi kakav bi mogao biti socijalni program za zaposlene.

Može li činjenica da još nije donet novi ustav ukočiti i usporiti ostvarivanje ciljeva strategije reforme pravosuđa?
- Ukoliko ustav bude usvojen u roku od godinu dana, što je dovoljno vremena, neće biti nikakvog kašnjenja jer srednjoročni ciljevi prema rokovima postavljenim strategijom moraju biti ispoštovani zaključno sa 2008. godinom. Novi Visoki savet sudstva mora biti unet u ustav i time će biti trajno garantovana nezavisnost suda kako ne bismo imali situaciju kao u prethodnom periodu da se stalnim izmenama zakona utiče na izbor kadrova u pravosuđu. Mi smo ključne sistemske propise već usvojili, izuzev zakonika o krivičnom postupku, zakone o notarima i advokaturi, tako da je najveći deo posla u pogledu zakonodavne reforme obavljen. Mnogobrojni poslovi se mogu obaviti i pre nego što dobijemo ustav.

Primena Zakona o uređenju sudova trebalo bi da počne 1. januara 2007, a Visoki savet pravosuđa još nije analizirao koliko će novi sudovi imati sudija i predmeta. Kada ste postali ministar, s pravom ste tražili odlaganje rokova za uspostavljanje nove mreže sudova, ali izgleda su opravdane sumnje da posao neće biti obavljen na vreme. Čini se da ste u poslednjim izjavama izrazili preveliku dozu optimizma jer bi ubrzo za moguće zakašnjenje mogli biti okrivljeni baš vi, a ne oni koji nisu finansijski ispratili ovaj važan reformski zahvat.
- Opstrukcije ima i u samim pravosudnim organima, pa još nije sačinjen ni pregled koliko je neophodno sudija, kako raspodeliti predmete. Ukoliko Vlada Srbije za tri godine, na koliko sam tražio odlaganje primene zakona, nije mogla da obezbedi četiri zgrade za potrebe apelacionih sudova, ja za to ne mogu snositi odgovornost. Sigurno neću da snosim odgovornost za ono što pojedinci u vladi nisu obavili na vreme. Ukoliko zakon ne bude mogao da krene, onda će od Skupštine morati da traže produženje rokova.

I. Stojković


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Zoran Šami: Verujem da se ne zna gde je Ratko Mladić
Nenad Bogdanović: Radikali su rasprodali državu
Premijer Kosova Agim Čeku objašnjava zašto Albanci žele nezavisnu državu Kosovo
Vlada Srbije pomaže Telekomu da pojača monopolski položaj
Vozači "Rakete" priterali vlasnika uza zid
Zoran Drakulić, predsednik Ist pointa, o stanju u privredi, inflaciji, RTB Boru...
Demografska slika u Srbiji sve više zabrinjava
Bez tendera do materijala za dijalizu
Zoran Stojković: Sudije izbegavaju odgovornost
Spiskao skoro 700.000 dinara za tri meseca
Stranački lideri Bošnjaka neće priznati granicu između Srbije i Crne Gore
Delegacija BK nezadovoljna posle posete državnim funkcionerima
Neradni dani smanjuju produktivnost na radnom mestu