GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 30. 4. 2006. - Utorak 2. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Bez tendera do materijala za dijalizu

Republički zavod za zdravstveno osiguranje, umesto tenderskog odabira ponuđača koji će nabavljati dijalizni materijal za sve zdravstvene centre Srbije u ovoj godini, odabrao je ponuđača po skraćenom postupku. Pozvali su neke od zainteresovanih ponuđača i otvoreno s njima pregovarali o ponudi. Ovakva odluka sprovedena je jer im je jedan tender poništen, a drugi obustavljen. Prvi konkurs poništila je Uprava za javne nabavke, jer je firma "Tehnomed" ukazala na neke grube formalne greške jer oglas nije objavljen na engleskom jeziku, a i skraćen je rok za podnošenje ponude. Drugi je stopirala firma "Remedija" takođe zbog nepravilnosti. Fond je tada sve firme koje su bile zainteresovane za nabavku dijaliznog materijala, u vrednosti od 1,3 milijarde dinara, obavestio da se tender obustavlja do daljnjeg. Međutim, ubrzo je raspisana hitna nabavka za prvu polovinu godine u kojoj su učestvovale samo pojedine firme.

- Ne postoji zakonska osnova za taj postupak. Ne mogu se pravdati nedostatkom dijaliznog materijala jer je Fond sve zdravstvene centre prethodno obavestio da nastave nabavku dijaliznog materijala prema važećim ugovorima - ogorčen je Jovan Cvetković, direktor firme "Tehnomed" iz Beograda, koji je kupio tendersku dokumentaciju, ali nije pozvan da učestvuje. On je dodao da je RZZZO morao da ima u vidu da će se neko od ponuđača žaliti na nepravilnosti, pa je samim tim morao ranije da raspiše konkurs.

Svetlana Vukajlović, direktor RZZZO, kazala je da prigovori ponuđača na prva dva tendera nisu bili zato što su njihova prava povređena i da su se na tender žalile dve firme koje su registrovane na istoj adresi.
- Nije mi jasno, zar nije njegova želja bila da se taj tender otvori i ako je najpovoljniji dobije na tenderu. Nikakvih kriterijuma nije bilo, samo najniža cena. Pošto je i drugi tender stopiran, komisija je donela sasvim legalnu odluku da se raspiše hitna nabavka za određeni period. Nije pozvala ovog ponuđača koji se žalio jer bi se on ponovo žalio i obustavio nabavku. Na pogađanju su bile zastupljeni svi proizvođači koji postoje na tržištu. Iz toga se može zaključiti da svi koji su se žalili nemaju ovlašćenje nijednog proizvođača, da ga zastupaju na tenderu, nego samovoljno ometaju sprovođenje tendera. Zakon nije povređen, a materijal za dijalizu mora da imaju ustanove - zaključila je Vukajlovićeva.

S. T.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Zoran Šami: Verujem da se ne zna gde je Ratko Mladić
Nenad Bogdanović: Radikali su rasprodali državu
Premijer Kosova Agim Čeku objašnjava zašto Albanci žele nezavisnu državu Kosovo
Vlada Srbije pomaže Telekomu da pojača monopolski položaj
Vozači "Rakete" priterali vlasnika uza zid
Zoran Drakulić, predsednik Ist pointa, o stanju u privredi, inflaciji, RTB Boru...
Demografska slika u Srbiji sve više zabrinjava
Bez tendera do materijala za dijalizu
Zoran Stojković: Sudije izbegavaju odgovornost
Spiskao skoro 700.000 dinara za tri meseca
Stranački lideri Bošnjaka neće priznati granicu između Srbije i Crne Gore
Delegacija BK nezadovoljna posle posete državnim funkcionerima
Neradni dani smanjuju produktivnost na radnom mestu