GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 30. 4. 2006. - Utorak 2. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vlada Srbije pomaže Telekomu da pojača monopolski položaj

I provajderi bez frekvencija

Republička agencija za telekomunikacije dobila nalog da Telekomu dodeli radio- "talase" na kojima sada posluju davaoci Internet usluga

BEOGRAD - Vodeći Internet provajderi u Srbiji uskoro bi mogli da ostanu bez radio-frekvencija i time bez mogućnosti da obezbede korisnicima pristup Internetu, pošto je vlada nedavno naredila Republičkoj agenciji za telekomunikacije, inače nezavisnom telu da Telekomu Srbije dodeli frekvencije iz opsega u kojem je najveći deo prostora već dat provajderima.

Bez dozvole

Naime, u dokumentu pod nazivom "Osnove za izradu strategije u oblasti telekomunikacija" vlada je naložila RATEL-u da u roku od 30 dana Telekomu dodeli licence za korišćenje frekvencija za "fiksni bežični pristup" u opsegu od 3,4 do 3,6 gigaherca. Upravo taj prostor krcat je velikim provajderima poput "Verata" i "Beotela", koji će, najverovatnije morati da ostanu bez licenci iako su ih platili. Da bi vlada to realizovala i obezbedila pokriće za svoju odluku naložila RATEL-u da izvrši reviziju "i izmeni ili utvrdi da su prestale da važe dozvole, izdate protivno principu racionalnog korišććenja radio-frekvencijskog spektra".

- Te licence je izdalo Ministarstvo za kapitalne poslove i ne znam kako mi možemo da procenjujemo da li su date racionalno. Provajderima se ne mogu oduzimati licence koje su već platili i koje su im odobrene. Ne znam kakvu će odluku doneti Upravni odbor RATEL-a kada je pod pritiskom. Opseg od 3,4 do 3,6 gigaherca nije u potpunosti popunjen, ali dobrim delom jeste i verovatno bi nečije licence morale da se izbrišu da bi se udovoljilo Telekomu. Osim ovog postoji i opseg između 3,6 i 3,8 gigaherca, koji je manje popunjen i u kojem bi tehnički gledano "Telekom" mogao da dobije licencu-objašnjava direktor sektora za telekomunikacije RATEL-a Milenko Cvetinović, naglašavajući da je to njegovo lično mišljenje jer Agencija za sada nema zvaničan stav.

Jak sistem ima uticaj

On dodaje da RATEL, najverovatnije, neće doneti odluku pre prvomajskih praznika, "pošto je u pitanju škakljiva tema", ali ističe da pravni akti obavezuju Agenciju da postupa po odredbama Nacionalne strategije za telekomunikacije, koju donosi vlada. Ipak, budući da je naređenje RATEL-u dato u Osnovama za strategiju, a ne u samoj strategiji, koja nije kompletirana, Cvetinović smatra da bi se mogao naći pravni prostor za odbijanje vladinog pritiska i za odbranu nezavisnosti Agencije.

Na pitanje da li vlada na ovaj način pokušava da raščisti put Telekomu dajući mu frekvence njegovih direktnih konkurenata, koji time ostaju bez posla, Cvetinović nije dao direktan odgovor, ali je rekao da je Agencija skoro osnovana i da je "imala značajnih problema da počne sa radom", a da je "Telekom uz NIS najjači državni sistem, pa je jasno ko ima veći uticaj".

Slično su na ovo pitanje odgovorili i u "Beotelu", jednom od provajdera koji se može naći na udaru spornih propisa, gde, ne želeći da ulaze u spekulacije ističu da "svako ko ume da sabere dva i dva zna o čemu se tu radi".
- U ovoj zemlji je sve moguće. Telekom je sada monopolista u žičnom pristupu, a ovako bi dominirao i bežičnim. Opseg od 3,4 do 3,6 gigaherca garantuje kvalitet prenosa signala i to nije moguće postići na drugim frekvencijama - objašnjava inženjer za kor mrežu "Beotela" Igor Urošević i dodaje da ne zna šta bi provajderi radili ako bi im bila oduzeta licenca.
- Uložili smo nekoliko stotina hiljada evra u opremu, koja bi automatski postala beskorisna - zaključuje Urošević.

A. Milošević


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Zoran Šami: Verujem da se ne zna gde je Ratko Mladić
Nenad Bogdanović: Radikali su rasprodali državu
Premijer Kosova Agim Čeku objašnjava zašto Albanci žele nezavisnu državu Kosovo
Vlada Srbije pomaže Telekomu da pojača monopolski položaj
Vozači "Rakete" priterali vlasnika uza zid
Zoran Drakulić, predsednik Ist pointa, o stanju u privredi, inflaciji, RTB Boru...
Demografska slika u Srbiji sve više zabrinjava
Bez tendera do materijala za dijalizu
Zoran Stojković: Sudije izbegavaju odgovornost
Spiskao skoro 700.000 dinara za tri meseca
Stranački lideri Bošnjaka neće priznati granicu između Srbije i Crne Gore
Delegacija BK nezadovoljna posle posete državnim funkcionerima
Neradni dani smanjuju produktivnost na radnom mestu