GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 30. 4. 2006. - Utorak 2. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Premijer Kosova Agim Čeku objašnjava zašto Albanci žele nezavisnu državu Kosovo

Pošto više nema Jugoslavije, Kosovo mora biti nezavisno

Neki krugovi u Srbiji imaju šovinističke predrasude da Albanci nisu sposobni da imaju državu. Srbi treba sami da shvate da njihova perspektiva nije u razdvajanju od Albanaca nego u saradnji s njima

Kakvo je vaše viđenje budućnosti Kosova?
- Kosovo će već ove godine biti nova, šesta po redu nezavisna i suverena država nastala na prostoru nekadašnje SFR Jugoslavije, sa jasnim perspektivama da se uključi u evroatlantske integracije. Ili sedma posle referenduma o nezavisnosti Crne Gore.

Zašto tvrdite da je nezavisnost Kosova izvesna opcija?
- Nekoliko je suštinskih razloga za to. Nema više Jugoslavije u kojoj je Kosovo imalo status federalne jedinice. Kosovo je smešteno u državni okvir Srbije 1990. godine silom, a to nasilno i nedemokratsko stanje preko 90 odsto građana Kosova nikada nije priznalo. Nije ni međunarodna zajednica. Takva nasilna politika dovela je do rata. Taj je rat, kao i druge, Srbija izgubila 1999. godine. Demokratske zemlje sveta su angažovane za rešenje statusa Kosova i one će uvažiti demokratsku volju 95 odsto građana Kosova za nezavisnošću. Najvažniji je razlog taj što posle svega što se desilo i pri stanju koje sada imamo drugog rešenja osim nezavisnosti nema. To će biti važno i za mir i stabilnost u regionu.

Dužnost premijera ste preuzeli na početku razgovora o budućem statusu Kosova. Na šta će se usredsrediti vaš kabinet?
- Moja vlada i ja ubrzali smo aktivnosti na realizaciji standarda i rezultati su vidljivi. Takve ocene daju i predstavnici međunarodne zajednice upućeni u kosovska zbivanja. Slobodu kretanja i normalnu komunikaciju sa Albancima i institucijama vlasti uveliko imaju i Srbi. Međutim, za sve građane, pa i Srbe, glavno je pitanje ekonomskog razvoja i zapošljavanja. Ljudi treba da imaju od čega da žive. Zato je moja vlada u središte pažnje stavila privredu, energiju i obrazovanje. Takođe razvijamo dobre odnose sa susedima i to je naš doprinos stabilnosti u regionu.

Bojkoti iz Beograda

Na osnovu čega tvrdite da Beograd zloupotrebljava srpsku manjinu?
- Veliki broj Srba na Kosovu hteli bi da se uključe u rad institucija Kosova, da učestvuju na izborima i tako, zajedno sa Albancima, da utiču na svoju sudbinu. Ali prema instrukcijama iz Beograda, oni sve ovde bojkotuju. Nelogično je da tražite da vam probleme rešava neko drugi, a da vi u tome i sami ne učestvujete. Iluzija je ako beogradske vlasti misle da im kosovski Srbi mogu samo biti adut za ostanak Kosova u Srbiji.

Odbrambeni rat

Kako reagujete na optužbe iz Beograda da ste za vreme rata činili zločine?
- I takve optužbe iz Beograda dokaz su nastavka Miloševićeve politike po kojoj je zločin činio svako ko se branio od agresije njegove ratne mašinerije i zločina zbog kojih mu je sudio Haški tribunal. Učestvovao sam u odbrambenom ratu.

- Da li su kosovske institucije spremne da preuzmu odgovornost upravljanja Kosovom?
- Kosovo već ima sve institucije normalne demokratske i funkcionalne države. Ne zaostajemo u odnosu na države u okruženju. I problemi i negativne pojave su nam slični. Preko 90 odsto javnih funkcija finansiramo iz sopstvenog budžeta. Imamo određene probleme i ograničenja zbog nerešenog ustavnog statusa. Ovaj narod je i u vreme Miloševićevog okupatorskog režima, ne priznajući taj režim, organizujući se kroz svoje političke partije i paralelne institucije, pokazivao vitalnost i sposobnost samoorganizovanja, funkcionisanja i preživljavanja. U slobodnoj državi biće to mnogo lakše.
Jedino u nekim krugovima u Srbiji ima šovinističkih predrasuda da Albanci nisu sposobni da imaju državu.

Da li je Kosovo u ekonomskom i svakom drugom pogledu spremno za nezavisnost?
- Svakako da jeste. Zato što ima snažnu podršku, pa i imperativan zahtev 95 odsto stanovništva za nezavisnost. U svakom drugom pogledu, sa infrastrukturom vlasti, sa svojim privrednim i finansijskim kapacitetima, Kosovo ne zaostaje iza nekih zemalja u regionu.
Uostalom, uslove za funkcionisanje nezavisne države niko neće unapred da nam stvori. Mnoge su države krenule od ničega. Mi već imamo dosta toga. Nastajanje država ne diktiraju samo prethodno ispunjeni ekonomski i drugi uslovi već političke i druge okolnosti. Bez države i državnosti svi ti potrebni kapaciteti neće se nikada sami od sebe razvijati. Narodi formiraju države da bi razvili te kapacitete.

Da li ste zadovoljni tokom razgovora u Beču?
- Zadovoljan sam. Na tim razgovorima krenulo se od rešavanja praktičnih pitanja, kao što su decentralizacija, položaj etničkih manjina, zaštita kulturno-istorijskog nasleđa. Naši stavovi korespondiraju sa onim za što se zalažu posrednici u razgovorima gospoda Ahtisari i Rohan. Kada se za ta pitanja definišu rešenja, nezavisnost Kosova neće biti sporna.

Da li je moguć kompromis između Beograda i Prištine kada je reč o decentralizaciji?
- Kada govorimo o decentralizaciji, naš je pristup građansko-demokratski i teritorijalni, a sa srpske strane zastupa se princip etničke podele koji nije ni dobar ni prihvatljiv. Stavovi naše strane i međunarodnih posrednika su bliži, pa će se naći prihvatljivo rešenje na ovoj osnovi.

Ako ne bude postignut kompromis, da li će Priština prihvatiti sadašnji status kvo i protektorat UN ili EU?
- Svi u međunarodnoj zajednici i mi, na Kosovu, slažemo se da je sadašnja Misija UN iscrpla svoju funkciju i da je potrebno rešiti status Kosova. Niko ne razmišlja da je status kvo rešenje. Svi se slažemo da nema povratka na stanje pre 1999. godine, a to znači da nema jurisdikcije Srbije nad Kosovom. Pošto trećeg rešenja nema, Kosovu predstoji nezavisnost.

Kako vidite rešenje za Kosovsku Mitrovicu?
- Naš projekt za decentralizaciju podrazumeva rešenje i za Mitrovicu. Imaće dve opštinske zajednice, ali sa nekim važnim jedinstvenim funkcijama jedinstvene opštine i verovatno za izvesno vreme se međunarodnim administratorom. Ne želimo prenagljena rešenja niti da ugrozimo opstanak Srba na severnom delu grada. Tako će i Mitrovica biti reintegrirana u pravni, politički i sigurnosni sistem Kosova.

Šta će Vlada Kosova preduzeti da bi Srbi Kosova živeli bez straha i da, kao sav ostali svet, bezbedno žive, putuju Kosovom, rade..?
- Vlada i sve institucije Kosova i nadalje će činiti sve da Srbi, kao i svi drugi građani ni u čemu ne budu uskraćeni u svojim pravima zbog svoje etničke pripadnosti. Za razliku od posleratne gorčine zbog pretrpljenih patnji u ratu, sada vlada ima i podršku većinskih Albanaca kojima je jasno da bi doveli u pitanje svoju i budućnost Kosova ako nasrću na bilo čiju slobodu, bezbednost i dostojanstvo zbog etničke pripadnosti. Mi hoćemo i imamo pravo na državu, a država mora da preuzme odgovornost za bezbednost i ravnopravnost svih svojih građana. Čak i onih koji ne vole tu državu.

Izrazili ste spremnost da sarađujete sa Srbima. Da li ste spremni da prihvatite njihove zahteve koji se, pre svega, odnose na decentralizaciju i bezbednost?
- Kosovski Srbi su naši građani i ja ću s njima sarađivati kao sa svim drugim građanima. Što se tiče bezbednosti, ne samo da hoćemo nego moramo da im pružimo bezbednost kao i drugim građanima. Kada je reč o decentralizaciji, Srbi, kojih ima pet ili šest odsto na Kosovu, treba da shvate da njihova perspektiva nije u razdvajanju od Albanaca i drugih po etničkim i administrativnim linijama nego u saradnji s njima.

Kako vidite budućnost odnosa između Prištine i Beograda?
- Odmah po ostvarenju nezavisnosti Kosova želimo normalizaciju odnosa sa Srbijom, kao i sa drugim susednim državama. To je u obostranom interesu, a i važan uslov da pristupimo evropskim integracijama. To će se desiti brže i lakše ako Srbija iskorači iz prošlosti i okrene se budućnosti.

Ekipa Glasa


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Zoran Šami: Verujem da se ne zna gde je Ratko Mladić
Nenad Bogdanović: Radikali su rasprodali državu
Premijer Kosova Agim Čeku objašnjava zašto Albanci žele nezavisnu državu Kosovo
Vlada Srbije pomaže Telekomu da pojača monopolski položaj
Vozači "Rakete" priterali vlasnika uza zid
Zoran Drakulić, predsednik Ist pointa, o stanju u privredi, inflaciji, RTB Boru...
Demografska slika u Srbiji sve više zabrinjava
Bez tendera do materijala za dijalizu
Zoran Stojković: Sudije izbegavaju odgovornost
Spiskao skoro 700.000 dinara za tri meseca
Stranački lideri Bošnjaka neće priznati granicu između Srbije i Crne Gore
Delegacija BK nezadovoljna posle posete državnim funkcionerima
Neradni dani smanjuju produktivnost na radnom mestu