GLAS JAVNOSTI    

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 30. 4. 2006. - Utorak 2. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nenad Bogdanović, potpredsednik DS i gradonačelnik Beograda, govori za Glas o radu vlade, kriminalu u državi...

Radikali su rasprodali državu

Bahato ponašanje, afere, a pogotovu način na koji se plasiraju, ali i podrška SPS-a, najveće su Bogdanovićeve zamerke na rad vlade Vojislava Koštunice. Kako on kaže, DS ne beži od svojih odgovornosti, ali nikada neće pristati na ucene i saradnju sa Srpskom radikalnom strankom.

Šta još zamerate Vladi Srbije?
- Imam mnogo primedbi i ocena je više negativna nego pozitivna. Kada su pristali na podršku SPS-a bili su spremni i na razne ucene. Socijalisti su stavljanjem amandmana na neke dobre ekonomske zakone, koji bi trebalo da nas približe Evropskoj uniji i njih upropastili. Imamo veliku inflaciju zato što je država neefikasna i skupa. Vlada to može da promeni.

Koliko je bahatost DOS -a kompromitovala DS?
- Demokratska stranka je platila cenu, ali postojanje DOS-a je bilo nužno. Međutim, sada sam lično protiv smanjenja izbornog cenzusa, jer bi to dovelo do haosa. Oni koji se zalažu da cenzus bude dva odsto, tvrde da bi tako mogao da se ujedini demokratski blok. Međutim, tada bismo dobili mnogo stranaka koje imaju malo birača, koje bi uskoro mogle da budu ugašene, a koje bi, pak, uticale na funkcionisanje vlasti. U Srbiji je dovoljno tri do četiri ozbiljne političke stranke koje bi kroz borbu za vlast pokazivale šta i koliko mogu. Kroz tu borbu i same stranke unutar svojih redova mogle bi da se očiste od onih koji ne rade kako treba.

Brige i bahatost

Da li je trebalo ovako ukinuti BK televiziju?
- Eksponiranje bahatosti uvek je negativno. Uvođenje reda i u medije može da se uradi na drugi način. Zbog načina na koji se sve desilo, oni koji su to radili, trebalo bi da se zabrinu. Sa jedne strane imate tolerantan stav prema nekim stvarima, koje se u medijima pojavljuju, koje nisu primerene, a onda na onakav način zabraniti rad jednom mediju! Tako odluka koja je možda potpuno ispravna dobija sasvim drugačiju dimenziju.

Da li mislite pri tom i na čišćenje DS- a u kojoj ima više struja?
- Struja nema. Svi koji se prihvate članstva u stranci moraju da se ponašaju prema pravilima stranke. Ukoliko to nekome ne odgovara, uvek može da ode ili bude isključen.

Kakva je komunikacija predsednika Borisa Tadića i premijera Vojislava Koštunice, posebno u vezi Kosova?
- Stavovi su usaglašeni. Mi trpimo kritiku naročito tog liberalnog dela društva. Međutim, nijedan ozbiljan državnik nikada ne bi odustao da se do poslednjeg atoma snage bori da sačuva državu. Mi smo u groznoj situaciji. Normalno je da učinimo sve da iz nje izađemo. Veliko je pitanje kako će na kraju problem Kosova i biti rešen, ali moramo da učinimo sve da sačuvamo državu. Oni koji su je rasprodali, a to su radikali, sada tvrde da to rade predsednik i premijer.

Da li će hapšenjem Mladića biti završeno i pitanje Haga?
- Zbog pogrešno vođene politike mi smo stalno u defanzivi. U poziciji smo da se stalno branimo. Hag je posledica jedne katastrofalne politike, koja je vođena deset godina i moramo sve obaveze da ispunimo, a ne samo Mladića. Radikali nas stalno optužuju da delimo Srbiju na dva dela, a to zapravo rade oni. Kada za predsednika koga je izabrala većina građana radikali kažu da je ustaša, kakvu poruku žele da pošalju, da li to znači da su i oni koji su za njega glasali ustaše.

Izbori - odmah ili kada im dođe vreme?
- Izbore bi trebalo održati što je pre moguće. Mi smo dali ponudu - Ustav i raspisivanje izbora. Bitno je formirati novu, efikasnu vladu, koja može da izgura sve goruće probleme. Za Srbiju je po nama važno da radikali i socijalisti u narednih deset godina ne dođu na vlast. Jednostavno, oni koji su podržavali Šainovićevu vladu kada se dogodila najveća pljačka u istoriji Srbije, a od 1998. godine i bili u vladi, a svi znamo kako nam je bilo, više nikada ne bi trebalo da budu na vlasti. Sa radikalima nikada.

Radikali trenutno imaju visok rejting?
- To je stranka čiji su članovi dokazano korumpirani. Jedino o njima postoji video-snimak kako uzimaju novac. Njihovi poslanici uzimaju najviše para iz budžeta na ime navodnih troškova putovanja i smeštaja, a oni se najviše pozivaju na poštenje. Politika pruža ogromne mogućnosti za korupciju. Najlakše je biti u opoziciji i vikati- držte lopova. Međutim, narod to vidi i zna i oni ne bi trebalo nikada više da budu na vlasti.

Rejting DS-a se popravlja, ali ipak ste izgubili na izborima u Smederevu?
- Na lokalnim izborima imamo čudnu situaciju. Mi se, zapravo, još učimo demokratiji. Nije lako ni biračima. Zbunjeni su raznim obećanjima. Naš najveći problem je što je u unutrašnjosti slab odziv birača. Još ljudi ne shvataju da su oni ti od kojih sve zavisi. Osim toga država nije uradila najvažniju stvar i podelila vlast između države i opština.

Šta mislite o "Dinkićevim hapšenjima"?
- Prava pravna država ne trpi rešavanje problema na taj način. Počelo je sa Dragićem, pa satelitima i koferima, do predsednika Trgovinskog suda, Kljajevića. Način na koji su sve te afere pokrenute me plaši. Umesto prave borbe protiv kriminala sve se pretvara u nešto drugo. Postaćemo pravna država kada zaista budemo hapsili i zatvarali kriminalce, a ne da ih proglašavamo krivim pre nego što se krivica dokaže, a posle ih puštamo iz zatvora. Tu nisam optimista i u državnim organima ima zloupotrebe.

Hoće li hapšenje Kljajevića uticati na suđenje za ubistvo premijera Đinđića?
- Suđenje će biti završeno. Za ubistvo premijera nisu krivi samo izvršioci već i oni koji nisu dovoljno učinili za njegovu bezbednost, oni koji su dozvolili da se ubistvo i dogodi. Nemam dilemu i siguran sam da će vremenom slučaj biti potpuno rasvetljen i da će biti tačno utvrđeno ko je sve kriv, ko je sve učestvovao, iako nam sada trenutno nisu poznati.

Silvana Jošić


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Zoran Šami: Verujem da se ne zna gde je Ratko Mladić
Nenad Bogdanović: Radikali su rasprodali državu
Premijer Kosova Agim Čeku objašnjava zašto Albanci žele nezavisnu državu Kosovo
Vlada Srbije pomaže Telekomu da pojača monopolski položaj
Vozači "Rakete" priterali vlasnika uza zid
Zoran Drakulić, predsednik Ist pointa, o stanju u privredi, inflaciji, RTB Boru...
Demografska slika u Srbiji sve više zabrinjava
Bez tendera do materijala za dijalizu
Zoran Stojković: Sudije izbegavaju odgovornost
Spiskao skoro 700.000 dinara za tri meseca
Stranački lideri Bošnjaka neće priznati granicu između Srbije i Crne Gore
Delegacija BK nezadovoljna posle posete državnim funkcionerima
Neradni dani smanjuju produktivnost na radnom mestu