GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 30. 4. 2006. - Utorak 2. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zoran Šami, predsednik Skupštine SCG, o referendumu, Mladiću, demokratama...

Verujem da se ne zna gde je Ratko Mladić

Kakva god bila odluka na referendumu, posle 21. maja će sve biti drugačije. Ne sumnjam u dobru volju da se završi saradnja s Hagom, ali je problem to što se ne zna gde se Mladić nalazi

Zoran Šami, predsednik Skupštine Srbije i Crne Gore i visoki funkcioner Demokratske stranke Srbije u intervjuu za Glas kaže da parlament državne zajednice ne treba, pre 21. maja, da raspravlja o odnosima SCG posle crnogorskog referenduma.
- U javnosti, posebno crnogorskoj, mnogo ima netačnih priča. Oni koji se zalažu za nezavisnu državu pokušavaju da ubede narod da se ništa naročito neće desiti ako bude izglasana nezavisnost, što nije tačno. Kakva god odluka bila na referendumu, posle 21. maja sve će biti drugačije.

- DSS je verovatno jedina stranka u Srbiji koja se iskreno, od početka, zalaže za opstanak državne zajednice. Državna zajednica je najbolji okvir za sve naše poslove, pre svega evropske integracije. Loša strana raspada bila bi i to što bi se on odrazio na situaciju na Kosovu i Metohiji jer je ta pokrajina, po Rezoluciji 1244, deo SCG. Raspadom državne zajednice pruža se šansa Albancima sa Kosova da tu Rezoluciju relativizuju. I zalaganje Adema Demaćija za nezavisnu Crnu Goru ima korene u tome.

Rizik od sukoba u Crnoj Gori

Strahujete li od sukoba 21. maja?
- Već je bilo manjih incidenata, a jedino mogu da se nadam da do sukoba neće doći. Međutim, u uslovima raspolućenosti Crne Gore rizik je vrlo veliki i na crnogorskoj vlasti je da sve dobro organizuje.

Promene granica

Pojedine sandžačke stranke prete ujedinjenjem Sandžaka ako Crna Gora ode iz državne zajednice. Vidite li u tome opasnost od dezintegracije Srbije?
- Bojim se da bi pravljenjem dve nezavisne države na ovim prostorima bilo otvoreno pitanje menjanja granica. Ne mislim samo na pitanje Kosova i Metohije, već i na druge krajeve Srbije i Crne Gore. I bojim se da će i Srbija i Crna Gora imati velike probleme. A što je najvažnije, naš put prema Evropi bio bi veoma usporen, pošto bismo nekoliko godina morali da se bavimo pravljenjem novih država.

Vaš proračun kaže da će referendum dobiti...?
- Ako referendum protekne u regularnim uslovima, verujem da za njegov uspeh neće glasati 55 odsto izašlih birača.

Verujete li da ćemo do 3. maja, kada je rok, isporučiti Ratka Mladića?
- Nesumnjivo je da postoji politička volja da se svi optuženi nađu u Hagu. Međutim, jedini problem je što nisu još dostupni. Činjenica je i da, koliko ja znam i verujem u to, ne zna se gde se Ratko Mladić nalazi.

Podržavate li predlog da naši predstavnici uđu u kosovske institucije?
- Na Kosovu i Metohiji se još vodi borba za najelementarnija ljudska prava - pravo na život, imovinu i slobodu kretanja. Očigledno je da moramo postići određeni nivo zaštite Srba i nealbanaca da bismo dalje raspravljali o uslovima života i ostvarivanju neke vlasti, bez obzira na kom nivou ona bila.

Pet i po godina posle petooktobarske revolucije, pokazuje ugledno istraživanje, SRS i SPS sami mogu da obrazuju vlast. Da li je to alarm za demokratske snage da se ujedinjuju?
- Vrlo sam skeptičan, posebno kao matematičar, prema "uglednim istraživanjima" jer ona imaju ozbiljne statističke i sociološke probleme. Nesumnjivo najbolje istraživanje su izbori, ali nismo u izbornoj godini. A o koalicijama koje se moraju praviti treba razmišljati posle izbora.

Mišljenja su da je za evropsku Srbiju najbolje da demokrate dođu na mesto socijalista.
- Mi smo valjda jedina zemlja u kojoj se opozicija ne bavi onim čime bi trebalo, a to je kontrola rada vlade u parlamentu. Svakih 15 dana pričamo kako bi trebalo menjati vladu. Ne vidim zašto bismo to radili ako vlada ima većinu u parlamentu. Inače, mislim da vlada dobro funkcioniše.

Hoće li Skupština SCG zasedati pre referenduma?
- Imamo potrebe da zasedamo jer samo Državna zajednica ima međunarodni subjektivitet, te jedino ova skupština može da ratifikuje neka dokumenta. Takođe, ostala nam je jedna nedovršena sednica. U konsultacijama sa poslaničkim grupama, pre svega sa onim iz Crne Gore, načelno sam se dogovorio da je završimo početkom maja.

Vi ste poslednji predsednik Skupštine SCG...
-Uveren sam da nisam poslednji predsednik Skupštine državne zajednice i da će ih biti dosta posle mene.

Jelena Jevremović


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Zoran Šami: Verujem da se ne zna gde je Ratko Mladić
Nenad Bogdanović: Radikali su rasprodali državu
Premijer Kosova Agim Čeku objašnjava zašto Albanci žele nezavisnu državu Kosovo
Vlada Srbije pomaže Telekomu da pojača monopolski položaj
Vozači "Rakete" priterali vlasnika uza zid
Zoran Drakulić, predsednik Ist pointa, o stanju u privredi, inflaciji, RTB Boru...
Demografska slika u Srbiji sve više zabrinjava
Bez tendera do materijala za dijalizu
Zoran Stojković: Sudije izbegavaju odgovornost
Spiskao skoro 700.000 dinara za tri meseca
Stranački lideri Bošnjaka neće priznati granicu između Srbije i Crne Gore
Delegacija BK nezadovoljna posle posete državnim funkcionerima
Neradni dani smanjuju produktivnost na radnom mestu