GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 30. 4. 2006. - Utorak 2. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Umerenost u jelu i piću

Predstojeći praznici mogu biti potencijalno opasni po zdravlje građana ukoliko ne budu vodili računa o tome šta jedu, koliko jedu, gde se šetaju i odmaraju.
Prestonički lekari su jednoglasni u apelu da ne treba ni u čemu preterivati, pogotovo kada je o hrani reč. Što više svežeg voća i povrća mora se naći na trpezi, kao i riba i belo meso. Verovatno će mnogi "okrenuti" nešto i na žaru, ali treba biti oprezan jer mnogo "jakog" mesa može doneti "skakanje" krvnog pritiska, da ne pominjemo holesterol.
- Treba jesti što češće i u manjim količinama. Obavezno je i uzimanje što više tečnosti, prohlađenog čaja i limunade, na primer - savetuju lekari iz Instituta za majku i dete.

Oni preporučuju i dosta šetnje i fizičkih aktivnosti. Mnogi sugrađani bi tokom praznika mogli da imaju problema sa alergijama koje su ovih prolećnih dana u pravom zamahu. Ovo se posebno odnosi na asmatičare. Savet za njih je da ne izlaze iz svojih domova u ranim popodnevnim časovima, jer tada, pod naletom vetra i vazdušnih strujanja, "mace" i polen mogu da izazovu velike probleme, čak i gušenje.

Izletnicima se preporučuje oprez, jer iz trave vrebaju krpelji koji mogu biti jako nezgodni.
- Ako već moraju da sede na travi, neka im odeća prekriva sve delove tela. Tako će krpelji teže pronaći put do kože - upozoravaju lekari.
Sve u svemu, ne treba se u predstojećim prazničnim danima lišavati bilo čega, ali umerenost u svemu je glavna maksima koju bi trebalo imati na umu.

K. Jovanović


vesti po rubrikama

^Beograd

Tradicionalni uranak samo na Avali
Umerenost u jelu i piću
Beogradska rubrika izabrala najboljeg i najgoreg funkcionera
Igrajte JOGAZ sa Ronaldinjom!
Makiš 2 najveći neuspeh ove vlade
Praznično radno vreme trgovina, banaka i pošta
 


     


FastCounter by LinkExchange