GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 28. 4. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Podnete krivične prijave protiv čelnika opštine Zaječar

Zloupotrebili službeni položaj

Predsednik opštine Boško Ničić tereti se da je naložio obračun plata suprotno odredbama Zakona i da je tako oštetio budžet za oko 15 miliona dinara

ZAJEČAR - Policija je Okružnom i Opštinskom tužilaštvu u Zaječaru podnela više krivičnih prijava protiv predsednika zaječarske opštine Boška Ničića, inače liberala, i njegovih bivših i sadašnjih saradnika. Ničić se ukupno tereti za pet krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja, zato što je kao predsednik opštine naložio obračun i isplatu plata suprotno odredbama Zakona o platama u državnim organima i javnim službama i tako sebi i drugima pribavio korist u iznosu za 15.080.719,72 dinara i za toliko oštetio budžet.

Predsedniku opštine se stavlja na teret da je prekoračio granice svog službenog ovlašćenja u postupku javne nabavke, tako što nije raspisao tender tokom 2005. godine za nabavku kancelarijskog materijala, kompjuterske opreme i sređivanje kancelarija i na taj način drugome pribavio korist. Na dušu mu se stavlja i nenamensko trošenje sredstava za zaštitu i unapređenje životne sredine, zatim što je u postupku raspolaganja sredstvima iz budžeta opštine pribavio protivpravnu imovinsku korist Opštinskoj upravi i Domu omladine. Policija je utvrdila da je izdvajanjem sredstava iz budžeta opštine DP "Timočanka" za šta nije bilo planiranih sredstava, oštetio budžet opštine za 23.760.000 dinara.

Predsednik traži anketni odbor

Ničić je rekao da će se povodom ovog slučaja obratiti ministru policije, ministru za lokalnu samoupravu, a ako treba i Republičkoj skupštini za formiranje anketnog odbora. Kako kaže, ako zadovoljenje pravde ne nađe u Srbiji, pomoć će potražiti i od međunarodnih institucija, a pokušaće i da stranim diplomatama objasni kako vladajuća koalicija u Republičkom parlamentu vrši diskreditaciju političkih protivnika.

Anđelu Čebukoviću, šefu službe budžeta odeljenja za finansije opštinske uprave Zaječar se stavlja na teret da je izvršio krivično delo falsifikovanje službene isprave, odnosno da je nakon što su odbornici SO Zaječar na sednici 24.12.2004. godine usvojili Odluku o budžetu za 2005. godinu iz iste odstranio listove 6, 9, i 10, a zatim uneo neistinite podatke, koje je umetnuo u već usvojenu odluku, a onda dostavio službi za skupštinske poslove koja je dala na potpis tadašnjem predsedniku SO Zaječar Čedomiru Jovanoviću. Ovakva odluka je objavljena u Službenom listu opština Bor i Zaječar.

Za zloupotrebu službenog položaja terete se i Vitomir Stanojević, bivši predsednik Izvršnog odbora SO Zaječar, Dragan Petrović, još jedan bivši predsednik IO SO Zaječar, Dušica Ilić, takođe bivši sekretar SO Zaječar i Jasmina Gačević-Mladenović, načelnik opštinske uprave Zaječar.

Predsednik opštine Zaječar Boško Ničić je na konferenciji za novinare ove krivične prijave ocenio kao političke prijave i odmazdu njegovih političkih protivnika.
-Čitavu ovu hajku vodi OO DS, koji nikako da prihvati da je ova stranka izgubila izbore na lokalnom nivou- rekao je Ničić.- NJima su se pridružili i ljudi iz policije jer sam otvoreno protiv nekih od njih iznosio određene činjenice, kao i okružni javni tužilac. Svojevremeno sam se zalagao da ne bude postavljen na to mesto. Međutim, lično mislim da će odgovarati zbog toga što su se sa tih funkcija upregli u jaram politike. Na to su ih upozorili i moji advokati.

Ničić tvrdi da on i njegovi saradnici nisu počinili krivična dela, već i da je sve ovo napisano da bi bio diskreditovan kao predsednik opštine.
- Kontrolu budžeta uradio je republički budžetski inspektor Miša Mišić, koji je po službenoj dužnosti bio obavezan da napiše krivične prijave da je za to imalo elemenata. On je napisao prekršajne prijave i naložio da se u određenom vremenskom periodu isprave pogreške koje postoje gotovo u svakoj opštini. Ubeđen sam da sud ne može da donese presude ni po jednom od ovih osnova, a za slučaj da se to dogodi ja ću se povući sa mesta predsednika opštine- tvrdi Ničić.

S. Marković


vesti po rubrikama

^Srbija

Predah i odmor za dušu putnika
Zloupotrebili službeni položaj
Stradale kuće, štale, putevi...
Muzika i igre stare Srbije u Šapcu
Mesec dana odsečeni od sveta
Plata tri puta veća od prosečne
   
 


     


FastCounter by LinkExchange