GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 28. 4. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Prva crkva krajputašica u našoj zemlji privlači veliki broj vernika

Predah i odmor za dušu putnika

Hram posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom namenjen vernicima koji idu u Ostrog na poklonjenje ovom svetitelju, ali i svim putnicima koji prolaze Ibarskom magistralom

ČAČAK - Pra crkva krajpušatica u našoj zemlji privlači veliki broj putnika, naročito vernika koji idu na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom. Za pet godina posetilo je više od 10.000 ljudi.

Mozaik Svetog Vasilija

Arhitektonsko rešenje za ovoj objekat je delo arhitekte Miloša Radovanovića iz Čačka. Crkva je u obliku ravnokrakog krsta površine 56 kvadratnih metara sa kupolom visokom 10 metara. Iznad portala je izuzetno lep mozaik Svetog Vasilija Ostroškog, a u centralnoj apsidi je živopisana freska Gospoda Isusa Hrista na prestolu, dimenzija 2,5h 6 metara. U objektu je i crkvena knjižara, sa brojnim publikacijama, duhovnim knjigama, ikonama, svećama... Hram je izgrađen na razmeđi dva milenijuma kako je ostalo zabeleženo na spoljnom, južnom zidu: "Prinos Hristu za njegov 2000. rođendan".

- Ko uđe u crkvu pročitaće "Bože, milostiv budi meni grešnom" i nesvesno će priznati svoju grešnost i obratiti se Bogu za milost. Krajputašica je predah i odmor za dušu. Namenjena je, pre svega, putnicima namernicima koji idu na poklonjenje svetom Vasiliju Ostroškom - kaže protojerej Miroslav Miletić.

Ideju za izgradnju crkve-krajputašice na putu za more dao je, po uzoru na veliki broj ovakvih crkava u Grčkoj, protojerej Miroslav Miletić, starešina hrama Svetog Joakima i Ane u okviru čije parohije je ova crkva. Sav posao oko izgradnje obavio je Humanitarni fond crkvene opštine Preljina. Namenjena je putnicima-namernicima da se pomole i upale sveću za srećan put. Nije lokalna, jer simbolizuje jedinstvo i zajednicu svih hrišćana koji putuju Ibarskom magistralom.

Posetilac može pročitati reči arhimandrita Venijamina, koje je izrekao na osveštanju bogomolje 2001. godine - Sveti Vasilije Ostroški će čudotvoriti za svakoga ko u krajputašicu svrati i pomoli se Bogu, zapali sveću i produži svoj put blagosloven. Veliku finansijsku podršku u izgradnji ove bogomolje, osim meštana ovog kraja i dobrih ljudi iz dijaspore, dao je i humanitarni fond koji postoji pri preljinskoj crkvenoj opštini, koja ima pet crkava, a meštani su prilozima kupili zvona za novosagrađene crkve od Tutina do Hrtkovaca.

Uz blagoslov za upokojenje vladike žičkog Stefana, a na inicijativu sveštenika preljinske parohije Miroslava Miletića, 2001. je i osveštana.

O. Dašić


vesti po rubrikama

^Srbija

Predah i odmor za dušu putnika
Zloupotrebili službeni položaj
Stradale kuće, štale, putevi...
Muzika i igre stare Srbije u Šapcu
Mesec dana odsečeni od sveta
Plata tri puta veća od prosečne
   
 


     


FastCounter by LinkExchange