GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 28. 4. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Stankovićeva izjava pod pritiskom Slovenije

ZAGREB - Predsednica slovenačkog Helsinškog odbora Neva Miklavčič-Predan ocenila je da su izjave ministra odbrane SCG Zorana Stankovića da su vojnici iz Holmeca o kojima se proteklih dana govorilo tada bili ranjeni ali živi, date pod pritiskom iz Slovenije, prenosi Tanjug. Na konferenciji za štampu održanoj u Zagrebu, organizovanoj u saradnji sa Centrom za razvoj demokracije iz Splita, slovenački Helsinški odbor za ljudska prava najavio je i da će preko hrvatskog državnog tužilaštva tužiti Republiku Sloveniju zbog ratnog zločina nad pripadnikom JNA Josipom Birkićem iz sela Semeljci kod Đakova.

Prisutnima su podeljene i kopije ispisa iz knjige umrlih za Zorana Ješića ubijenog u Holmecu uz napomenu da Slovenački helsinški odbor ima izvode iz knjige umrlih za sva tri poginula pripadnika JNA. Novinarima je podeljeno pismo Josipa Birkića, iz koga se vidi da je on kao tenkista početkom 1991. godine iz Skoplja bio prebačen u garnizon Pivka u Sloveniji i da je nakon više meseci medijske izolacije kao član tenkovske posade upućen na granicu SFRJ i Italije jer se Italijani navodno grupišu.

Kad su došli u rejon Rožne doline, našli su se okruženi Slovencima koji su ih više dana vređali i nazivali četnicima, a onda ih gađali iz lakog i teškog naoružanja. Nakon što je tenk bio pogođen i zapaljen oni su se, svi sa opekotinama, nekako uspeli izvući iz tenka, pri čemu je jedan od vojnika kod tenka ranjen u nogu. Birkić je potrčao prema zgradi gde su bila druga dvojica tenkista, a kad su teritorijalci zapucali prema njima, jedan od njih pogođen je u prsa i ubijen, dok je drugi ranjen u nogu. Pucnjava je trajala jedan čas, iako vojnici nisu bili sposobni za borbu. Birkića su prebacili u Novu Goricu, a zatim u Ljubljanu gde su mu za mesec dana napravili nekoliko plastičnih operacija na telu koje mu je 85 odsto bilo izgorelo.


vesti po rubrikama

^hronika

Neka Bog sudi ubici moga sina
Ubio ljubavnicu i njenu ćerku
"Overen" svedok ubistva Arkana
Priznao da je dobio 20 miliona maraka za prodaju oružja OVK
Stankovićeva izjava pod pritiskom Slovenije