GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 28. 4. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ubijen Vojislav Jekić (58), bivši načelnik SUP Loznica

"Overen" svedok ubistva Arkana

Nepoznati napadač sačekao Jekića ispred kafića "Kontakt" u Ulici Džona Kenedija 10 u Novom Beogradu i, dok je bivši načelnik lozničke policije otključavao svoj automobil "mazda 323", prišao mu i ispalio dva metka u glavu

BEOGRAD - Penzionisani oficir policije, Vojislav Jekić (58) bivši načelnik SUP Loznica, i jedan od svedoka na suđenju za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana ubijen je juče oko 14 sati, ispred kafića "Kontakt", u Ulici Džona Kenedija 10 na Novom Beogradu. Nepoznati napadač, sačekao je da Jekić izađe iz lokala i počne da otključava svoj automobil "mazda 323", a onda mu je prišao i ispalio dva metka u glavu. Jekić se stropoštao i ostao da leži u lokvi krvi između dva parkirana vozila, a ubica je pobegao kroz prolaz zgrade ka ulici Klare Cetkin i Goce Delčeva.

Lice mesta odmah su blokirali pripadnici Interventne jedinice i uviđajci SUP Beograd, a ubrzo su stigli i general Milorad Simić, načelnik beogradske policije i nekoliko oficira policije. Prema prvim nezvaničnim informacijama napadač je na sebi imao crnu šuškavu jaknu sa uzdužnim belim linijama na rukavima, crveni kačket i farmerice. Dok je trajao uviđaj, od radnika iz susednog lokala čulo se da je ubijeni Jekić bio redovan gost kafića "Kontakt".

Optuživao ubice

- Očekivali smo da se ovde ponovo dogodi ubistvo jer se u tom kafiću po ceo dan skupljaju sumnjivi likovi. Da samo vidite njihove besne automobile, vredne više od 100.000 evra. Bio sam na terasi kada je zapraštalo. Samo sam video da čovek leži između dva automobila i nekog mladića kako pretrčava ulicu - ispričao je stanar obližnje zgrada, koji je zahtevao da mu ime ne pominjemo u novinama.

Ubijeni Vojislav Jekić je na prvom suđenju za trostruko ubistvo u "Interkontinentalu" 8. marta 2001. godine izjavio da mu je optuženi Milan Đuričić Miki rekao da su on, Dragan Nikolić Gagi i Dobrosav Gavrić imali veze sa ubistvom Arkana. "Ispričao mi je da su četiri meseca pratili Arkana i da su, saznavši da vozi blindirani džip, nabavili zolju. Rekao mi je da mu je neki prijatelj javio da su Arkan i Ceca u hotelu i da je Gavrić sve sam odradio". Ovako je svedočio Jekić na suđenju optuženima za ubistvo Arkana u Okružnom sudu. Iz Jekićevog svedočenja proističe da je on od Đuričića saznao da je Rade Marković kao šef srpskog DB-a inicirao Arkanovu likvidaciju i organizaciju smaknuća prepustio Andriji Draškoviću, dugogodišnjem spoljnom saradniku DB-a, koji je angažovao Dobrosava Gavrića, Dragana Nikolića Gagija i Milana Đuričića da obave ubistvo. Međutim, prilikom pucnjave u "Interkontinentalu" Arkanov telohranitelj ranio je Gavrića, koga su potom Đuričić i Nikolić odvezli u Loznicu da bi mu lekarska pomoć bila ukazana u bolnici. Jekić je u Loznici u nekoliko navrata razgovarao sa Đuričićem, koga je odavno poznavao. Đuričić mu se poverio da je svu trojicu ubica angažovao Andrija Drašković, i da iza ubistva stoje Rade Marković i generali policije. O motivu ubistva Đuričić nije govorio.

- Miki mi je rekao da je Garić ubijen zato što je bio svedok i da su Gavrić i Gagi imali po dva pištolja, koje je posle stavio u kesu i bacio sa mosta u reku. Kada sam ga pitao što im je to trebalo odgovorio mi je: "Bili bi ubijeni da to nismo uradili. Gagi je bio u frci, a on je mi je kao brat, a ti znaš šta mi on znači i šta njemu znači Andrija Drašković" - ispričao je Jekić. Đuričić je Jekiću ispričao i da su ranjenog Gavrića prebacili kolima u Loznicu i da je sa njima došao beogradski biznismen Andrija Drašković u crnom džipu marke "mercedes" sa upaljenim rotacionim svetlima. Jekić je video Draškovića te večeri, i dodao da mu je Đuričić rekao da nema nikakvih problema, pošto se Andrija svakih pet minuta čuje telefonom sa Radetom Markovićem.

Trebalo je da svedoči

Vojislav Jekić je rođen 11. juna 1948. godine u mestu Roćević, nedaleko od Zvornika. U MUP-u Srbije zaposlen je punih trideset godina od 1970. Karijeru je nastavio kao inspektor u civilu i stekao visoka zvanja. Početkom 1999. godine postavljen je za načelnika Odeljenja unutrašnjih poslova u Loznici. Radio je u Inspektoratu za kontrolu zakonitosti u MUP-u Srbije, poznatijem kao interna policijska kontrola. Jekić se dugo nije odazivao na suđenja, već je poslao jedno pismo koje je overio u sudu u Bosni, gde se neko vreme skrivao, što Okružni sud u Beogradu nije uvažio.

Za njim je jedno vreme bila raspisana poternica navodno jer je pomagao okrivljenima za Arkanovo ubistvo da pobegnu iz zemlje. Posle poternice je smenjen sa mesta šefa lozničke policije, a zatim i penzionisan. Na suđenje zbog ubistva Arkana došao je u pratnji pripadnika jedinice "Tigrovi", na čijem čelu je bio pokojni Željko Ražnatović. I pre svedočenja, dok se skrivao u Republici Srpskoj, Jekić je bio pod zaštitom Arkanovih prijatelja. Nastavak suđenja zbog ubistva u "Interkontinentalu" zakazan je za sredinu juna, a tada su kao svedoci pozvani Zvonko Mateović, Andrija Drašković i Rade Marković, a Jekić je, takođe, bio na listi svedoka.

B. Dodoš - A. Savić


vesti po rubrikama

^hronika

Neka Bog sudi ubici moga sina
Ubio ljubavnicu i njenu ćerku
"Overen" svedok ubistva Arkana
Priznao da je dobio 20 miliona maraka za prodaju oružja OVK
Stankovićeva izjava pod pritiskom Slovenije