GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


Dežela gazi sva pravila ekonomije i slobodnog tržišta

Logika slovenačkog kapitala

Odnedavno je, zaslugom Austrije, počelo da se odmotava klupko slovenačkih zločina, koji su bili prvenac u kasnijim međusobnim sukobima i krvoprolićima na prostorima bivše Jugoslavije. Do sada je uglavnom samo Srbija, za sve i svašta, okrivljavana uz deo razotkrivenih hrvatskih zločina i samo simbolično taknuto u, mnogobrojne teške zločine počinjene od strane Muslimana zajedno sa njihovom sabraćom mudžahedinima, koji i danas krstare prostorima BiH.

Gospodin Janša koji je, prvi na teritoriji bivše SFRJ, vešto kreirao sukob između JNA i javnosti i bio vešti kreator mnogih kriminogenih dela, koja su posle rodila ono što sve još dobro pamtimo, sada kada treba i zločinci dežele da pred pravdom polože račune, prozvan sopstvenom krivicom, bez stida je digao glas (pa i ucene) protiv Srbije. Valjda kopirajući (belo) svetske moćnike koji nas već 15 godina drže pod ucenama, Janša prvo ukazuje kako će (eto i on), "ako Srbija pokuša da kriminalizuje učesnike kod Holmeca" (inače počinioce zločina - kriminalce) umesto "slovenačke spremnosti da pomogne Srbiji za ulazak u Evropsku uniju, Slovenija može biti i kočničar tog ulaska". Zaista još jedna bizarnost i cinizam u odnosima Slovenije prema Srbiji.

Uzbuna je dignuta u Sloveniji i kada su srpske firme, nedavno, prvi put, pokušale da po zakonima slobodnog tržišta učestvuju u kupovini akcija slovenačkih firmi. Sve dok su slovenački privrednici ulazili u srce srpskog tržišta (Beograd) i kupovali profitabilne firme u Srbiji, to je bilo po evropskim pravilima slobode tržišta, ali kad Srbija treba da pristupi tim pravilima, onda to više nisu pravila nego zle namere Srbije?

Tako je bilo i kada je otvorena Srbija, dala slovenačkom Merkatoru najatraktivniju lokaciju za ogromni tržni centar u Novom Beogradu, a kada je naša Delta potražila lokaciju u Ljubljani, ponuđene su joj neke ćoške od tamošnjeg prostora. To je "ravnopravnost u partnerstvu", ali na slovenački način. Sada treba da je jasno i toj Evropi, na koju se Janša poziva, kakvu ravnopravnost traži ta "slovenačka demokratija".

Dok svi (a ne samo srpski) zločini ne izađu na svetlo dana i sud pravde, nema pomirenja na prostorima bivše Jugoslavije. To treba da je jasno Janši, celoj Sloveniji, ali i Evropi koja nam je mahala lepezom slovenačke demokratije. Pred time Srbija, a ni cela Evropa, ne smeju stati niti zatvoriti oči.

Ivan Koprivica, dipl. ekonomista, Beograd


Kriterijumi dodele nacionalnih frekvencija

Više je nego jasno da su nacionalne frekvencije podeljene po klasičnom, političkom metodu, ključu po kome bi sve Srbije bile zadovoljne. Davanje frekvencije radiju i TV B92, motivisano je razlogom da se zadovolji građanska, urbana, nevladina opcija u Srbiji.

Davanje nacionalne frekvencije Radio Fokusu i Radiju S, zapravo je ustupak "antihaškom lobiju", to jest kvazipatriotskoj opciji. Dodeljivanje frekvencije nepostojećoj i anonimnoj TV-kući Avala, nije ništa drugo već zapušavanje usta podobnoj i prebogatoj političko-tajkunskoj Srbiji. Dobijanje frekvencije kuće Foks, naprosto je udvaranje američkoj administraciji na čelu sa njihovim trenutnim ambasadorom u Beogradu, koji nije krio oduševljenje tom odlukom Republičke Radiodifuzne Agencije.

Frapantnoj odluci da se nacionalna frekvencija dodeli Košavi, Hepiju, pa i TV Pink nije ništa drugo nego davanje i povlađivanje turbo-folk fanovima, takozvanoj sapunskoj Srbiji, to jest Srbiji sponzoruša i sponzora. Ovako se glasa, ovakvi se rezultati dobijaju kada se dozvole za frekvenciju dodeljuju po kriterijumu: "Ja ću tebe zvati serdare, a ti mene vojvodo!" Da su se oni koji su odlučivali, rukovodili samo profesionalnim razlozima, lista dobitnika nacionalne frekvencije bi izgledala ovako:

- BK, jer ispunjava sve profesionalne kriterijume. Ima tradiciju, raznovrstan program, veliku gledanost, i to ne samo na našim prostorima. Ona frekvenciju i dozvolu nije dobila samo iz jednog razloga, prva dva slova te televizije su nepodobna u ovom trenutku.

- RTL. Birajući između Foksa i RTL-a kao inostranih televizija, RTL ima prednost jer je pre svega evropska televizija i dokazano je da njen program više odgovara senzibilitetu ovih prostora, ne zaglupljuje svojim programima kao recimo američki Foks.

- Niška TV5 morala je obavezno dobiti frekvenciju samo zbog prošlih zasluga i razotkrivanja prethodnog kriminalnog režima. Dakle, trebalo joj je dodeliti frekvenciju. To što TV5 ima i tradiciju, kadrove, infrastrukturu, nikoga nije zanimalo. Bitan podatak za odstrel i eliminaciju ove tv-kuće bio je delić kapitala u toj televiziji koji poseduje rođena sestra jednog od političkih lidera. Što je najvažnije, u cilju decentralizacije medijskog prostora, televizija iz Niša je bila pravi izbor, ali "beogradizacija" Srbije po svim linijama društva, progutala je Niš i njenu TV5.

Milutin Mlađenović, Beograd


Ko tebe kamenom...

 

Čudi me i boli što je naš narod postao toliko apatičan i samo ćuti. A dužnost nam je, bar nas starijih, da mladima prenesemo stvari za koje nemaju pojma.Obraćam se otvoreno predsedniku Makedonije gospodinu Crvenkovskom. Godine 1944. do završetka rata, mi Samarićani iz Srbije, a naročito iz Vojvodine, danima i noćima (posebno srednjoškolci i omladina) po zimi i vejavici dočekivali smo "vlakove bez voznog reda" koji su stalno stizali i iz Makedonije, ljubili se sa kolonistima dajući im toplu čorbu, čajeve i hleb, kao svojima najrođenijima. Poklanjana im je najplodnija zemlja Vojvodine gde i sada žive, ali odlaze u Makedoniju da za velike pare prodaju svoju makedonsku dedovinu. Kada je Skoplje zadesila najveća katastrofa - zemljotres, opet smo mi bratski pomogli.

Preduzeća su u novcu i materijalu dala veliku pomoć. Od svih zaposlenih bez saglasnosti i odobrenja, od ličnih dohodaka se pri isplati oduzimao neki procenat kao "zajam za izgradnju Skoplja" i to čini mi se deset godina. Nigde nisam pročitala da su ti bivši bratski narodi ni za poplavu srednjeg Banata, prošle godine, kao i ove išta poslali da pomognu nesrećnicima.

Zato mi, većina penzionera (a valjda će se osvestiti i više njih) tražimo da nam se vrate naše oduzete pare od ličnog dohotka jer smo i mi penzioneri kao nastradali u teškom materijalnom položaju. Osvestite se Srbi, dokle ćete biti za sve krivi. "Ko tebe kamenom, ti njega hlebom".

Ne dozvoljavamo više da našu Svetu Crkvu, svetinje i Velikodostojnike lažno optužujete i napadate na pravdi Boga. Ima ko sve to vidi i vraća "sporo, ali dostižno".

Ružica Stojnov, penzioner, Pančevo


BK televizija bila je glas sindikata i radnika

Poštovani, Sindikat radnika Elektroprivrede Srbije izražava punu podršku Televiziji koja je objektivno prenosila događanja i na taj način širila prave demokratske tokove u našoj zemlji. Prateći štrajkove drugih sindikata i Sindikata radnika EPS, mi znamo da je, bez obzira na razne, sitne ili krupne političke interese i interese drugih centara moći, prenosila objektivno vesti i tako doprinosila slobodi javnog izražavanja svakog radnika i građanina u ovoj zemlji boreći se za njegova osnovna prava.

Oduzimanje nacionalne frekvencije BK, predstavlja brutalan čin gašenja medijskih sloboda. Zabranom emitovanja programa u periodu od 30 dana zbog navodnog kršenja programske šeme, BK TV se oduzima čak i mogućnost žalbe na ovakvu odluku Republičke radiodifuzne agencije (RRA).

O ovom činu Vlade Republike Srbije i RRA, Sindikat radnika Elektroprivrede Srbije, koji broji preko 50.000 članova, radnika ovog važnog nacionalnog resursa, obavestiće sve međunarodne sindikalne organizacije čiji je član - ICEM, PSI, EPSU koje će zatim obavestiti svoje članstvo i međunarodnu štampu i vlade svojih zemalja o ovakvim nedemokratskim postupcima.
Sindikat radnika Elektroprivrede Srbije, Miroslav Veličković, predsednik


Gašenje BK televizije je diktatorski čin

Čitam o ukidanju BK televizije i nikako mi nije jasno da se tako krupan potez može učiniti bez jedne reči objašnjenja. Prosto, ako se nešto čini mora i da postoji razlog zašto se to čini. Ukinuti treću po gledanosti TV u zemlji, dostupnu i nama ovde na satelitskom programu, uz svoje odlične emisije, povlači mnogo pitanja.

Nemam drugu reč nego da kažem da je ovo diktatorski čin. Ukoliko Karić nekome duguje pare, a postoje dokazi, neka se proda njegova imovina. Zašto 400 ljudi ostaviti bez posla koji odlično obavljaju?

Vrlo nepopularan čin Radiodifuznog saveta i, ako je to nezavisno sam po sebi učinio, bez uticaja lokalnih i stranih moćnika, onda se ne zna šta radi lud zbunjenom. Očigledno je da vlasti previše misle da je narod "zbunjen ", pa se prave ludi, a stvari baš i nisu takve. Dakle, sačekajmo epilog.

Miodrag Bjelić, Njujork