GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 24. 4. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


"Šejtanov ratnik" - film za mlade koji su snimili mladi

Ratnici iz podzemlja

Prvi film u kome se jasno kaže da su dizelaši bez veze. Glavni junak Cane nosi majicu grupe Dors i izlazi u KST. I ostali pozitivci su u tom "fazonu", a tatini sinovi i neonacisti rasturaju žurke, bacaju pare, glupi su i neobrazovani i loše prođu na kraju

Poslednja nada u ovogodišnji "veliki povratak domaćeg filma" izgleda da nije bila uzaludna - komedija "Šejtanov ratnik", Stevana Filipovića, podigla je prošle nedelje na noge publiku u prepunom Domu sindikata, i kreće u pohode na bioskope u Srbiji i Crnoj Gori.
"Šejtan" je debi kako za Filipovića tako i za producentsku kuću Hypnopolis, a sniman je "na rate", nekoliko godina, uz minimalnu pomoć Ministarstva za kulturu i Gradskog sekretarijata za kulturu.

Zaplet nije jednostavan. Zli demon koga su Turci otkrili po osvajanju Konstantinopolja, prelazi okeane vremena, susreće se i sa Karađorđem i Milošem Obrenovićem, a finalni obračun se događa danas i ovde - zadatak da mu doskoče imaju tinejdžeri iz Treće beogradske gimnazije.

Posle serije ostvarenja koja nisu privukla preveliku pažnju ("Aporija", "Sinovci", "Krojačeva tajna"...), ispostavilo se da je formula holivudski žanrovski film u domaćem "okruženju" jedino što može da se snimi u Srbiji, a da se previše ne pogreši. To, plus talenat i čelični živci, koji su očigledno bili potrebni "renesansnom" Filipoviću koji je reditelj, scenarista, montažer "Šejtana", ali i majstor za specijalne efekte, koji su urađeni tako da gledaoca nije sramota što je u sali. Čak naprotiv.

Filipović hrabro citira svoje uzore od Džordža Lukasa, Kopolinog "Drakule", do filma "Doni Darko" i serije "Vuk Karadžić". Za razliku od svog starijeg kolege Kusturice (čiji sukob sa kritičarem Pajkićem, samo za sladokusce, komentariše kroz jedno ime u đačkom dnevniku), sigurno ne misli da je smrt filmske umetnosti počela zahuktavanjem holivudske industrije zabave.

"Šejtanov ratnik" je od početka do kraja zabavan, a redundantne scene, u kojima nam reditelj predočava šta on misli o načinima na koje se promoviše tolerancija i kritikuje ksenofobija, takođe će, nekome, biti duhovite. Što ne znači da su i preko potrebne, ali nije svaki dan Badnji dan, pa nije ni svaki scenario bez ideološke pogreške.

Ono što je verovatno najbitnija vrlina "Ratnika" upravo ima veze sa porukom koju delo šalje - naime, ovo je prvi film u kome se jasno kaže da su dizelaši bez veze. Do sada su se reditelji odnosom među tinejdžerskim subkulturama bavili nedovoljno konkretno, a ova je unikatnost postignuta i time što je "Šejtanov ratnik" film za mlade koji su snimili mladi. Scenaristi ovog filma odlučuju da ne mamuzaju mrtvog konja, tj. da se ne bave reciklažom devedesetih, već se okreću trenutku i miljeu u kome žive.

Glavni junak Cane (harizmatični Radovan Vujović) nosi majicu grupe Dors i izlazi u KST. I ostali pozitivci u filmu su u tom "fazonu", a tatini sinovi i neonacisti rasturaju žurke, bacaju pare, glupi su i neobrazovani i loše prođu na kraju. Sve ovo je, možda, uveliko jasno starijim gledaocima, ali je tinejdžerima veoma važno podvući ovu crtu - ako i jedan bude odlučio da "proveri šta su to Dorsi" Filipović je učinio veliku stvar.

Funkcionalna glumačka ekipa dokazala je da u Srbiji zaista nema loših glumaca i neupotrebljivih naturščika, već samo loših reditelja.
Pa ako je pravde, ovdašnja će se Ministarstva manuti nameštenih konkursa i oceniti da je veliki napor Stevana Filipovića zaslužio da što pre snimi sledeći film - smena generacija je na pomolu.

Jelena Đurović-Mutaović
www.agitpopkultura.blogspot.com


vesti po rubrikama

^kultura

Šaban Bajramović govorio o sebi i drugima na niškoj TV 5
I u Finskoj bura oko predstavnika na Evro pesmi, hevi metal sastava Lordi
"Šejtanov ratnik" - film za mlade koji su snimili mladi
Američka umetnica Dorit Krajsler gostuje u Srbiji
"Skriveni prostori" Ljubice - Cuce Sokić