GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 24. 4. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


I u Finskoj bura oko predstavnika na Evro pesmi, hevi metal sastava Lordi

Traži se arbitraža

HELSINKI - Već godinama "Pesma Evrovizije" je na margini interesovanja (zapadno) evropskih medija, ali zato njeni "nus-fenomeni", poput nesposobnosti Srbije i Crne Gore da izaberu svog predstavnika, u tim istim medijima dobijaju zavidan publicitet. Poslednjih dana u žiži medijske pažnje je rasplet, odnosno zaplet, oko finskog predstavnika na evrovizijskoj priredbi u Atini. Glasanje je bilo potpuno regularno, ali su nastali problemi... O čemu je zapravo reč?

Na nacionalnom takmičenju ubedljivo je trijumfovao hevi-metal sastav Lordi. Njihova pesma "Hard rock Hallelujah" u finalu je osvojila čak 42 odsto glasova publike, tako da je njihova pobeda bila čista kao suza. Uprkos tome, jedan deo finske javnosti nije mogao da se pomiri sa takvim ishodom jer smatra da "satanistički nastrojeni" metalci - izgledom, muzikom i ponašanjem - štete ugledu zemlje. Javna diskusija se tako rasplamsala da su pojedinci čak tražili i arbitražu predsednika!

Lordi sa svoje strane dodatno podgrevaju atmosferu - odbijaju intervjue na televiziji, ne skidaju maske i ne objavljuju svoja prava imena. Povrh svega, u štampanim medijima prenose se optužbe na račun sveta zabave.

Lordi trenutno imaju hit u Finskoj "The Devil Is A Loser" (Đavo je gubitnik). Još 2002. godine postali su poznati platinastim debi albumom "Get Heavy", dok su kompilaciju "The Monster Shonj" objavili potom u više od 20 zemalja.

G. J.


vesti po rubrikama

^kultura

Šaban Bajramović govorio o sebi i drugima na niškoj TV 5
I u Finskoj bura oko predstavnika na Evro pesmi, hevi metal sastava Lordi
"Šejtanov ratnik" - film za mlade koji su snimili mladi
Američka umetnica Dorit Krajsler gostuje u Srbiji
"Skriveni prostori" Ljubice - Cuce Sokić