GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 24. 4. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kralj ciganske pesme Šaban Bajramović govorio o sebi i drugima na niškoj TV 5

Kradu me razni, a ja se ne ljutim

Uskoro će realizovati davnašnju želju, komponovanje ciganske himne. Njegovi obožavaoci moći će da ga vide na Egzitu

Šaban Bajramović, legenda ciganske pesme, mada autor više od četiri stotine kompozicija koje se i danas izvode što u originalnoj verziji što kao obrade, ne prima ni dinar za autorska prava. Kad mu nestane para, okupi svoje muzičare pa pevaju po svadbama i drugim veseljima. A od njegovih pesama, kako kaže Šaban, mnogi su dobro profitirali. Među onima koji su se ovajdili na njegovu štetu su i Goran Bregović, Emir Kusturica, autor filmske muzike Zoran Simjanović, pa i Dara Bubamara, koju je u folk nebo lansirao hit "Košava sa Dunava", za koju Bajramović tvrdi da je njegova kompozicija.

Pevao lopovima

Bajramović kaže da je ranije mnogo pevao po svadbama u inostranstvu.
- Sad je taj posao stao, i ti naši Romi su sad "otanjili" jer ne mogu više kao ranije da mažnjavaju po kućama - priča Šaban.

Nišvil džez festival od 10. do 13. avgusta

NIŠ - Internacionalni Nišvil džez festival biće održan od 10. do 13. avgusta na niškoj Letnjoj pozornici, odlučio je Savet tog festivala, prenosi Beta. Savet je odlučio da promeni termin festivala koji se do sada održavao u decembru ili januaru u Klubu Vojske SCG u Nišu zbog velikog interesovanja koje prevazilazi kapacitet sale Kluba Vojske SCG.

Bajramović, koji od novinara beži kao od kuge zbog njihovog običaja da na njegov račun prave neukusne šale, nedavno je učinio izuzetak i nastupio na niškoj lokalnoj TV 5.
- Ja sam mirno Ciganče, šta mi daš ja sam zadovoljan. Eto tako moj drug Kusta, njemu sam dobar samo kad mu treba muzika za neki njegov film. Tad me tapše po ramenu, a onda uzme moje kompozicije. Posle nema nigde ni mog imena, a kamoli da mi nešto plati. On mi je nudio da igram u njegovom filmu "Dom za vešanje". Međutim, nekako u to vreme dođoše kod mene Smoki i Paskaljević i zovu me da igram u njihovom filmu ("Anđeo čuvar" prim. D. K). Ja prihvatim to, ipak su oni moje Nišlije, a Kustu odbijem, ali nisam hteo da ga vređam. Pročitam scenario, napišem i kompoziciju koja je dobila nagradu. Posle vidim kao kompozitor se potpisao Zoran Simjanović, a on je samo uradio aranžman. Odem u autorsku agenciju, pitam šta je to, a oni mi kažu da tu ne mogu ništa. Ja onda kažem da bi se Simjanović potpisao i kao tekstopisac samo kad bi znao ciganski jezik - rekao je Bajramović.

Za Bregovića Šaban ima samo reči hvale, ali tvrdi da je "Mesečina" njegova pesma.
- Tu sam pesmu ja napisao, bila mnogo tužna, moji Romi su plakali kad su je slušali. Posle Bregović napravio "Mesečinu". Dobar je on, hoće uvek da pomogne, mi lepo sarađujemo. Zajedno ćemo da snimimo pesmu "Sar e Roma". I Dara Bubamara je uzela jednu moju pesmu sa kojom sam počinjao karijeru, tad sam još spavao po parkovima i pevao po kafanama - kaže Bajramović.

Nekrunisani kralj ciganske pesme kaže da se oslobodio poroka i da sada živi mirno.
- Bio sam nestašan, nisam se treznio, a voleo sam i kocku. Poslednje četiri godine sam se smirio. Zdravlje mi je popustilo, krenuo mi neki tromb, usta mi se bila iskrivila, išao sam u Sremsku Kamenicu da se lečim. Sad mi je dobro, spremam nove pesme, to će da mi bude zadnje. Loše zdravlje me je sprečilo i da se pojavim na "Beoviziji", inače bi naša pesma sigurno pobedila. A posle svega što se desilo, bolje je što niko nije otišao na dalje takmičenje - zaključuje Bajramović.

Kako kaže da će uskoro realizovati svoju davnašnju želju, komponovanje ciganske himne, koja će, kako najavljuje biti gotova u septembru. Njegovi obožavaoci moći će da ga vide i na Egzitu jer mu je upućen poziv za učešće na ovom festivalu.

D. K.


vesti po rubrikama

^kultura

Šaban Bajramović govorio o sebi i drugima na niškoj TV 5
I u Finskoj bura oko predstavnika na Evro pesmi, hevi metal sastava Lordi
"Šejtanov ratnik" - film za mlade koji su snimili mladi
Američka umetnica Dorit Krajsler gostuje u Srbiji
"Skriveni prostori" Ljubice - Cuce Sokić