GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 18. 4. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Prva aukcija pronalazaka u Ministarstvu za dijasporu dokazala kreativnost srpskih inovatora

Auto na rasklapanje i zvono za vodokotlić

Kako u "juga-polija" strpati petoricu prijatelja? Rekao bi, svako razborit, nikako, ali mašinski inženjer David Mandić je uspeo. Projektovao čovek svoje vozilo "Dav IG" (skraćeno od David i Golijat), koji je istovremeno karavan, kombi, kamp prikolica, dostavno i teretno vozilo. I staje u njega i francuski krevet. Tajna je, kaže, u tome što se svi delovi rasklapaju, i predlaže "Zastavi" da godišnje napravi bar 300.000 takvih. Imalo bi, kaže, za to i te kako zainteresovanih, još samo da nađe sponzora.

Mandić je bio samo jedan od osmorice pronalazača, koji su svoje projekte prikazali na jučerašnjoj prvoj aukciji, koju su u prostorijama Ministarstva za dijasporu organizovali Srpska akademija inovacionih nauka i Jugoslovensko društvo pronalazača i novatora. I to u okviru izložbe "1.000 dana s Teslom", koja ulazi u poslednjih sto dana.
- Naša akademija je, pre dva meseca, posthumno proglasila Nikolu Teslu za svog počasnog člana i uzela njegovo ime - rekao je na otvaranju aukcije baron Petar Rajačić, predsednik SAIN-a.

Ređali su se zatim inovatori - Nikola Japundžić predstavljao je svoj termoblok za brzo zidanje zgrada, s kojim se uporedo zida i postavlja izolacija, Obrad Ristić predstavio je neuništive znakove za puteve i pokretne toalete za gradilišta, a Aleksandar Maksimović filter za prečišćavanje vode, s drvenim dodacima, kao što su to nekad radili naši preci... Pokazala je i Snežana Rajačić svoje zvonce za vodokotlić, uz koje se znatno štedi voda, a Vojislav Nedeljković aparat koji štiti od zračenja. Aukciji pronalazaka naših savremenih inovatora prisustvovao je i Milan Terzić, pravnik i vlasnik firme za industrijsku proizvodnju, koji živi i radi u Nemačkoj.

- Zainteresovan sam da otkupim neke od srpskih pronalazaka, ili da ih ponudim svojim kolegama privrednicima iz Nemačke - rekao je Terzić, a doktor Ljubinko Ilić iz JUPIN-a dodao da bi to bio pravi način da sa nečim kreativnim izađemo u svet. Sastanku je prisustvovao i Vojislav Vukčević, ministar za dijasporu, koji je istakao da je Srbija već zatražila od Ujedinjenih Nacija da se 10. jul svuda u svetu proglasi za Dan Nikole Tesle.

Na aukciji se ponovo potegla i priča o tome kako Hrvati svojataju našeg Teslu, te objašnjenja da je Tesla dokazano Srbin, koji čak nije ni rođen u Hrvatskoj, nego u Austrougarskoj.
- Njegova kuća u Hrvatskoj, koju sam svojevremeno imao prilike da posetim, minirana je i devastirana, ali se Hrvati, nažalost, na međunarodnom planu mnogo organizovaniji i više se trude od nas - rekao je baron Petar Rajačić.

A. Klarić-Žak - I. Vranešević


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

Živa enciklopedija rokenrola
U Moskvi održana Treća praseća olimpijada
Na Palilulskoj olimpijadi kulture svirali su mladi bendovi
Auto na rasklapanje i zvono za vodokotlić