GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 17. 4. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Britanika protiv Vikipedije

Enciklopedija Britanika, jedno od najstarijih referentnih dela na svetu, primorana je da svoj ugled brani - novinskim oglasima. Korak je preduzet nakon što se pojavila "relevantna tvrdnja" da 238 godina stara publikacija više nije pouzdanija od svog modernog internet rivala - Vikipedije, javlja Bi-Bi-Si. Oglasi su objavljeni istovremeno u Njujork Tajmsu i londonskom Tajmsu. Krajem prošle godine, naučni časopis Nejčr (Nature) objavio je specijalni izveštaj u kojem je uporedio odgovore na naučne upite na internet verzijama Enciklopedije Britanike i njenog novijeg konkurenta Vikipedije.

Zaključeno je da "gotovo da nema razlike" između odgovora koji su vrhunski stručnjaci prikupljali više od dva veka i onih sačinjenih na osnovu doprinosa "običnih" saradnika Vikipedije u poslednjih pet godina. Enciklopedija Britanika je zaprepašćena ovim tvrdnjama i u oglasima objavljenim 27. marta tačku po tačku demantuje nalaze časopisa Nejčr, navodeći da je izveštaj bezvredan i da vrvi od grešaka. Britanika traži da članak bude povučen, ali malo je verovatno da će do toga doći. Uredništvo časopisa Nejčr kaže da je u izradi studije učestvovalo pedeset nezavisnih stručnjaka i da nema nameru da povuče tekst.

Međutim, ugled Britanike ipak ne može biti uništen tako lako, a tome u prilog govori i reakcija menadžera Vikipedije. Oni ne kriju zadovoljstvo napisima u časopisu Nejčr, ali priznaju i da Vikipedija ipak ne nudi kvalitet ravan onom koji imaju tekstovi Enciklopedije Britanike.


vesti po rubrikama

^kultura

Lopovi su idoli, a umetnici gologuzani
U Muzeju savremene umetnosti Novi Sad
Britanski novinar Tim Džuda napravio je "evrovizijsku odiseju"
Britanika protiv Vikipedije