GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 6. 4. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Klinički centar Srbije, gde trenutno leži 3.500 pacijenata, dobio magnetnu rezonancu

Na snimanje čeka 500 bolesnika

Centar za magnetnu rezonancu u Kliničkom centru do sada je pregledao dnevno 25 do 30 pacijenata

U Kliničkom centru Srbije juče je svečano pušten u rad aparat za magnetnu rezonancu (avanto 1.5 Tesla). Vrednost ove opreme koja omogućava precizno dijagnostikovanje je 1,3 miliona evra, a sredstva su izdvojena iz budžeta Republike Srbije. Klinički centar Srbije sada ima dve magnetne rezonance, tako da je zaokružena nabavka najosnovnijih aparata za dijagnostiku. Ministar zdravlja Tomica Milosavljević istakao je da rešenje problema nije samo u nabavci aparata, već da lekari moraju da udahnu dušu mašinama.

- Svaki univerzitetski centar u Srbiji će biti opremljen magnetnom rezonancom, što će biti sasvim dovoljno da zadovolji potrebe svih pacijenata. Međutim, nije nam cilj da se što više pacijenata slika, kao u fotografskim radnjama, već da se aparat koristi na pravi način za uspostavljanje dijagnoze - kaže dr Milosavljević.

Prednosti dobijenog aparata za magnetnu rezonancu su što je mnogo brži od postojećeg, a rezolucija slike je veća. Do sada su dve trećine pacijenata na pregled dolazili sa neurološkim i neurohiruškim dijagnozama. Novim aparatom pregledi se umnožavaju i obuhvataju kardiologiju, preglede stomaka i male karlice, otkrivanje metastaza karcinoma u kostima i mekim tkivima, kao i preglede fetusa u ginekologiji.

Centar za magnetnu rezonancu u Kliničkom centru do sada je pregledao dnevno 25 do 30 pacijenata. U kliničkom centru leži 3.500 pacijenata, a 500 njih zahteva snimanje na magnetnoj rezonanci. Lista čekanja se formira po prioritetima, tako da ležeći pacijenti i hitni slučajevi ne čekaju. Cena pregleda koji se obavlja na lični zahtev pacijenta je 18.900 dinara, a participacija za pacijente koji dođu sa uputom je 600 dinara. Trudnice, deca, pacijenti oboleli od karcinoma oslobođeni su plaćanja participacije. Pacijenti koji dolaze iz Crne Gore obavezno plaćaju pregled 18.900 dinara, za pacijente iz Republike Srpske cena pregleda je 140 evra, dok za isti pregled stranci moraju da plate 250 evra.

S. T.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Na udaru tajkuna i druge slovenačke firme
Bes iskaljuju nad nejakima
Bace dete pa se predomisle
Niko neće da glumi zaštitnika građana
Prodaja Mobtela ispod žita
Danas isplata dečjih dodataka
NBS: Još nećemo zabraniti kredite
Na snimanje čeka 500 bolesnika
Pošta jača od zakona
Radiodifuzna agencija: Nejasno poreklo kapitala RTL
Dezerteri u milosti vlasti i nemilosti rodoljuba
Penzioneri mogu besplatno u banje
Nove mere NBS: Dinar ne jača