GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 21. 3. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Legija: Ko je taj Joca Amsterdam?

BEOGRAD - Sreten Jocić (44), zvani Joca Amsterdam, posle izručenja iz Holandije, gde je u petak izdržao kaznu za pucanje na policijskog agenta 1998. godine, biće smešten u najbezbedniji deo Centralnog zatvora, poznatiji kao "Hajat", u kome se nalaze i Milorad Ulemek Legija, Dejan Milenković Bagzi i bivši pripadnici "zemunskog klana".

Taj deo zatvorskog bloka je pod audio i video-nadzorom, čuva ga veći broj stražara, a pritvorenici u samicama ne mogu da se sretnu. Upućeni u stanje u srpskom podzemlju smatraju da se Jocićevo izručenje iščekuje sa strepnjom jer se strahuje da bi njegov dolazak mogao da dovede do krvavih obračuna. Prema njihovom mišljenju, najviše razloga za brigu trebalo bi da ima Milorad Ulemek, koji je, navodno, zajedno sa pokojnim Dušanom Spasojevićem Šiptarom "namestio" Jociću hapšenje u Sofiji 2002, kako bi mu preoteli kanal za šverc narkotika.

Prema nekim spekulacijama, jedan od razloga Legijine predaje bio je upravo Jocić jer je smatrao da će u zatvoru biti zaštićen od njegove osvete. Međutim, Slobodan Milivojević, Ulemekov advokat, izjavio je ranije medijima da su priče o obračunu njegovog klijenta i Jocića "neozbiljne jer se oni i ne poznaju".

- Kada sam Legiju pitao da li bi moglo da ga na bilo koji način ugrozi izručenje Joce Amsterdama, kratko je odgovorio:"Pa ja tog čoveka uopšte ne poznajem". Njih dvojica nemaju nikakvih dodirnih tačaka, a kamoli neraščišćenih računa - izjavljivao je medijima advokat Milivojević.

Joca Amsterdam uhapšen je 20. juna 2002. u spektakularnoj akciji bugarske policije, u centru Sofije. Mediji u Bugarskoj tada su pisali da je Jocić tada nadzirao pošiljku od oko dve tone kokaina, koja je iz Kolumbije transportovana u Zapadnu Evropu, ali da je ta droga "nestala" pre nego što je uhapšen. Jocić je u avgustu 2002. izručen Holandiji, a kaznu za pucnjavu na policajca izdržao je u zatvoru u Vuhtu, koji je tokom Drugog svetskog rata nacistima služio kao koncentracioni logor. Pre izlaska iz zatvora, u ćeliji mu je pročitana optužnica za šverc 43 kilograma heroina iz Turske u Holandiju.

Na novom suđenju, uz velike mere obezbeđenja, u sudu u Osdorpu, osuđen je na trogodišnju kaznu koja mu je istekla pre neki dan. U Okružnom sudu, Jocića čeka istraga u kojoj je osumnjičen da je jula 1995. naručio ubistvo Gorana Marjanovića, zvanog Goksi bombaš, a u kafiću "Olimp" na Zvezdari. Tada je stradala i Marjanovićeva devojka Jelena Đorđević. Marjanovića su ubili bivši policajci Miodrag Prodanović i Bojan Milosavljević. Jocićevo izručenje tražile su i države sa nekoliko kontinenata, a Nemačka je povukla zahtev za ekstradicijom, zbog zastarelosti krivičnog postupka.

D. Ć.


vesti po rubrikama

^hronika

Dva puta ga ubedili da siđe
Novo suđenje za ubistvo Arkana
Za trgovinu decom mediji optužili pogrešnu Ljubicu Adžović
Legija: Ko je taj Joca Amsterdam?