GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 21. 3. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Šest godina bez presude za likvidaciju u "Interkontinentalu"

Novo suđenje za ubistvo Arkana

Prva presuda u ovom slučaju izrečena krajem oktobra 2001. godine, pa ukinuta

BEOGRAD - Ni posle šest godina od kako je u hotelu "Interkontinental" likvidiran komandant Srpske dobrovoljačke garde i predsednik Stranke srpskog jedinstva, beogradski Okružni sud nije doneo pravosnažnu presudu optuženima za ovo ubistvo. Zbog toga će sutra u ovom sudu po treći put početi suđenje Dobrosavu Gavriću, Milanu Đuričiću Mikiju i Draganu Nikoliću Gagiju, koji se terete za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana, Milenka Mandića i Dragana Gavrića 15. januara 2000. godine. Sudskim veće predsedava sudija Milenko Cvijović, koji je dobro upoznat sa slučajem jer je u prethodnom postupku bio član veća.

Prva presuda u ovom slučaju izrečena je krajem oktobra 2001. godine. Tom presudom, Gavrić je osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva, a Đuričić i Nikolić na po 15 godina, zbog saučesništva. Međutim, Vrhovnu sud Srbije ukinuo je presudu u septembru 2002. godine po žalbi odbrane. Predmet je vraćen na ponovno suđenje, s obrazloženjem da je veće sudije Dragoljuba Đorđevića dalo "nerazumljivu izreku" o ulozi i odgovornosti optuženih Dragana Nikolića Gagija i Milana Đuričića. Počelo je obnovljeno suđenje za trostruko ubistvo u "Interkontinentalu", ali je ubrzo prekinuto jer je sud morao da sačeka da Austrija našoj zemlji izruči drugooptuženog Nikolića.

On je uhapšen u Beču 17. aprila 2003. godine, a u Beograd je stigao 5. februara 2004. godine. Kada je ponovljeno suđenje ušlo u završnicu, sudija Dragoljub Đorđević koji je vodio ovaj slučaj razboleo se pred kraj prošle godine i otišao na bolovanje, a predmet je ustupljen njegovom kolegi sudiji Milenku Cvijoviću. Po nekim medijima spekulisalo se da stvarni razlozi nisu bolest sudije, već pretnje koje dobija, ali se sudija Đorđević o tome nije javno izjašnjavao, a advokati okrivljenih su demantovali da je bilo ko od njih ikada pretio sudiji.

Dobrosav Gavrić i Milan Đuričić brane se sa slobode, pošto im je ukinut pritvor 17. oktobra 2003. godine jer im nije izrečena pravosnažna presuda u zakonskom roku, dok je Draganu Nikoliću nedavno produžen pritvor do 2008. godine, na osnovu novog Zakonika o krivičnom postupku.

A. Savić


vesti po rubrikama

^hronika

Dva puta ga ubedili da siđe
Novo suđenje za ubistvo Arkana
Za trgovinu decom mediji optužili pogrešnu Ljubicu Adžović
Legija: Ko je taj Joca Amsterdam?