GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 18. 3. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Danijela Jovanović, sopran SNP-a u Novom Sadu, govori za Glas

Naša Đilda osvojila Kan

Posle ovacija u Teatru "Debisi" stižu ponude sa svih strana. Uskoro u Francuskoj, Španiji, Švajcarskoj, ali i u "Madlenijanumu" i na matičnoj sceni

Celokupan ansambl - solisti, orkestar i hor - Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, početkom marta je gostovao u Kanu sa Verdijevom operom "Rigoleto", u režiji Voje Soldatovića. I postigao veliki uspeh. Dve večeri zaredom publika u Teatru "Debisi" ispraćala ih je ovacijama, a najlepše u čitavoj priči je što sada ponude za nova gostovanja stižu sa svih strana. Uz Rigoleta u tumačenju Kamila Mare iz Rumunije, kao Đilda je briljirala Danijela Jovanović, sopran sa jedanaest godina dugim stažom u novosadskom pozorištu. U većim ulogama nastupili su i Saša Štulić, Marina Pavlović Barać, Dragoljub Bajić i Aleksandar Stamatović. Predstavu je sigurnom rukom vodio rumunski dirigent Jon Janku.

Gostovanja na najvišem nivou
- Nastupili smo u velelepnoj i akustičnoj dvorani i nagrađeni takvim ovacijama kakve nismo čuli ni u našoj matičnoj kući. Sve je bilo na vrhunskom nivou. Naš prevodilac Jelena Bukurov je sa kamerom, posle predstave, anketirala publiku i tada je rečeno da su oduševljeni muzičkim kvalitetom solista, orkestra i hora. Kostimi su bili veoma zapaženi, ali i klasična režija. Izgleda da je trend modernih opera na Zapadu nešto što je ljudima dosadilo. Kod nas je, uoči nastupa, bilo malo nervoze, ali i mnogo nadahnuća da damo sve od sebe - priča Danijela Jovanović za Glas, dodajući da će u poznatom kanskom teatru uskoro gostovati Goran Bregović, ali i Bora Dugić, kao i operski ansambli iz cele Evrope. (Ulaznice za ove spektakle koštaju od 120 do 150 evra!).

Danijela Jovanović, nekadašnja učenica Vere Kovač-Vitkai, danas već uveliko nastupa širom Evrope, ali ne zapostavlja ni matičnu kuću u Novom Sadu. Na opasku da su naši ansambli za vreme sankcija bili prinuđeni da na gostovanja idu pod ponižavajućim uslovima, kaže kako je situacija sada, srećom, znatno drugačija.

- Putovali smo avionom svi, osim tehnike, smešteni smo u odličnim hotelima na obali mora, plaćeni smo adekvatnim dnevnicama, napravili smo izlet do Monte Karla...

Ambiciozni planovi
Samo deset dana pre nastupa u Kanu, Danijela Jovanović je samostalno nastupala sa Novosibirskim orkestrom u Francuskoj i Španiji.
- Za naše pevače još je teško da organizuju gostovanja u inostranstvu. Imala sam, međutim, sreću da sarađujem sa korejskim dirigentom koji me je preporučio menadžeru Alanu Findlingu. Posle nastupa u Kanu, od uprave Teatra "Debisi" dobila sam poziv da pevam Violetu Valeri u "Travijati" i nastupam u "Karmini Burani", ali još uvek ne znam sa kojim orkestrom i solistima - kaže Danijela Jovanović, naglašavajući kako joj je veliku pomoć na putu afirmacije pružio Jon Janku, šef dirigent u SNP-u.

O svemu što je čeka u budućnosti Danijela izdvaja da će Violetu iz "Travijate" pevati ne samo u Kanu, već možda i u "Madlenijanumu" u režiji čuvenog ruskog reditelja, a u planu su joj i koncertne turneje u Francuskoj, Španiji, Švajcarskoj...

B. Lijeskić


vesti po rubrikama

^kultura

Danijela Jovanović, sopran SNP-a u Novom Sadu, govori za Glas
Ruski međunarodni klasični balet sutra u Centru "Sava"
Počeo deveti "Trema fest" u Rumi