GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


Pravopisna revolucija

Poštovana gospodo, da 13. marta nisam gledao program RTS-a, i emisiju,, "Ključ" i dalje bih živeo u neznanju da se zanimanje mojih koleginica u srpskom jeziku naziva "psihološkinja", kako je stajalo ispod imena jedne od gošća (naime nisam obratio pažnju, jer prosto nisam mogao da verujem svojim očima kada sam ugledao tu neviđenu glupost). Da li to znači, pitam se, da ću ubuduće na RTS-u moći da pročitam i sledeća zanimanja: pedagogistkinja, sociologiskinja, defektologiskinja...

Dosta nam je što na televiziji i dalje gledamo "lepe, mlade, pametne plavušice" koje nam prosipaju mudre misli, tretirajući nas kao ovčice koje slušaju, dive im se i plaćaju pretplatu, a ne znaju ni gramatiku maternjeg im jezika. Ako već nemaju stručnjake - lektore, neka potraže neki srednjoškolski pravopis, i bar se potrude da nauče gramatiku srpskog, nacionalnog jezika.

Vojimir Nikolić, Požarevac


Mislite svojom glavom

Poštovani, čestitam vam na korektnom stavu o mnogim pitanjima. Odličan list i odličan sajt. Mislite svojom glavom, a ne kao mnogi drugi papagaji kojima ne upravlja mozak već pohlepa za parama koja je jača od njihovih ispranih mozgova.

Mr Miloš Milašinović, Beograd


Povodom oglasa srpskih prognanika iz Republike Hrvatske

Srbi počinju da čitaju Kuran

Srpski demokratski forum, za one koji ne znaju, osnovao ga je Vladimir Šeks, perjanica HDZ-a (!), protestovao je zbog prekjučerašnjeg oglasa u listu Glas javnosti kojim se izbegli Srbi pozivaju da spreče otvaranje hrvatske prodavnice u Beogradu, kao i da (zamislite sramote!) bojkotuju njene proizvode. Ta nevladina organizacija koja se, nije sporno, finansira delom i iz budžeta Republike Hrvatske i bavi se pružanjem pravne i druge pomoći (?) izbeglim licima iz Hrvatske ("efekti" su više nego vidljivi) dakle, izrazila je, pazite sad, "najdublji protest i ogorčenje" zbog sadržaja oglasa objavljenog u dnevnom listu Glas javnosti, ocenjujuci da je takav način borbe u cilju navodne zaštite prava izbeglih Srba " potpuno pogrešan i kontraproduktivan".

Podsećamo SDF da su muslimani zbog jedne karikature Muhameda uzdrmali gotovo čitav svet i nikome nikada više nije palo na pamet da ime ili sliku Muhamedovu (setimo se i Salmana Ruždija i satanskih stihova) izvrgne podsmehu ili ruglu? Zbog dve koze i dva pastira "Čelična lejdi" (Margaret Tačer) na Malvinska ostrva (Foklandi), dakle na drugi kraj sveta, poslala je mornaricu i objavila rat Argentini. Gdje je naša Lejdi? Ili još aktuelnije - šta reći za francuske studente koji su digli čitavu Francusku na noge nezadovoljni Zakonom o radu!? Međutim, na našu veliku žalost, mi nismo niti muslimani ni Englezi kao ni Francuzi ali bismo mogli sigurno mnogo toga od njih naučiti.

I sada, najdirektnije, gospodo. Pa zar nisu hrvatski zvaničnici nedavno pozvali hrvatski narod da kupuje samo i isključivo hrvatsku robu, pod geslom "Kupujte hrvatsko!" Tada je čak morala intervenisati Evropska unija da se takav slogan ukine. A vi? Vi ste ogorčeni što narod, ni kriv ni dužan, traži da, nakon 15 godina, ode svojoj kući? Traži narod (zamislite!) svoj stan i stvari u njemu, traži narod svoju zarađenu penziju, deonice i akcije. Traži narod naknadu štete za sve uništeno i svoje telefonske brojeve. Dakako, protestujući, ne kao muslimani, ne kao Šiptari, ne kao Englezi, ne kao Francuzi paleći i rušeći, nego civilizacijskim mirnim apelom nekupovanja robe zemlje koja mu ne da da se, posle 15 godina, vrati kući u 21. veku!

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da "ne može razumeti slanje saučešća zločinačkoj porodici za smrt zločinca koji je kriv za sve šta se ovde događalo, za hiljade smrti. Povod za ovu izjavu bila je odluka četiri haška optuženika iz Hrvatske, koji su potpisali čitulju za Miloševića. List Pravda podseća javnost pa i predsednika Mesića da je, uoči smrti predsednika Hrvatske Franje Tuđmana, u dva udarna dnevnika na nacionalnoj televiziji RTS, Slobodan Milošević u ime srpskog naroda, u ime svoje porodice, i u svoje lično ime izjavio duboko saučešće porodici Franje Tuđmana i hrvatskom narodu rekavši da je "umro veliki državnik i čovek koji je utemeljitelj moderne i samostalne Republike Hrvatske" Izbegli i prognani Srbi, njih 350.000 ovu su poruku dočekali sa "velikim i nepodeljenim oduševljenjem".
Slažemo se u potpunosti sa predsednikom Mesićem da se ne može razumeti slanje saučešća zločincima, ali na kraju krajeva, ko nas pita. Ne može Ante dalje od Franje! Oni znaju zašto. Možda zna i Mladić!

Bitno je da su se Milošević i Tuđman idealno razumeli. Zato je i pad Republike Srpske Krajine i objavljen na RTS-u tek u 27. minuti. Spiker nije nosio crninu!
Posle 15 godina strpljivog, poniznog, mirnog i udvoričkog čekanja i uporne šutnje Skupštine Republike Srbije, ništa se nije desilo osim katastrofalnog bilansa da nas je izumrlo 29 odsto. I da emisije o našem "veselom" životu u režiji UNHCR-a možemo gledati na RTS-u u tri izjutra. A u međuvremenu treba da aplaudiramo Severinama, Magazinima, Alkama i alčicama. I veselo, kupujemo hrvatske proizvode od tajkuna čiji se početni kapital temelji na kapitalu opljačkane srpske imovine u Hrvatskoj i čitamo vaša udvorička, a vama veoma profitabilna, saopštenja.
Gospodo SDF-ovci, odoh da čitam Kuran dok i ja ne umrem!

NVO Centar za komunikaciju "Pravda",Udruženje izbeglih i prognanih