GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 16. 3. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Svetislav Basara juče u klubu "Anergraund" predstavio svoj mesečnik Zemlja

Politika je beskrajno dosadna, ali bez nje ne ide

Izdavanje časopisa je lepa zafrkancija. Mogu da zafrkavam koga hoću

Za razliku od promocije knjige "Srce zemlje", na kojoj se, iako najavljen, Svetislav Basara nije pojavio, juče nije nedostajalo grljenja, osmeha, izjava, dužih, kraćih, & svih ostalih svetskih manira. Dve nedelje pošto se mesečnik Zemlja pojavio na kioscima, Svetislav Basara, direktor i glavni i odgovorni urednik, organizovao je piće i druženje za novinare i prijatelje u klubu pod Zemljom ("Andergraund"). Veliki pisac pokazao je i zavidan marketinški instikt, mnogi su, nedavno, bilborde sa njegovim "izjavama" shvatili bukvalno... Mesečnik Zemlja, kako mu ime i govori, krenuo je iz visoke intonacije. Redakcija u kojoj su Vida Basara, Novica Milić, Svetislav Jovanov, Samir Sadiković i Olivera Đurđević prvi broj uglavnom je posvetila političkim, geopolitičkim i temama iz kulture.

Zemlja je na kioscima već petnaestak dana. Kako ide?
- Ne znam, nemam informacije, ali ono što mi je bitno, to je da su reakcije dobre. Više volim da su reakcije dobre, nego da se dobro prodaje. Nadam se, ipak, da ima dovoljan broj ljudi, bar deset, petnaest hiljada ljudi koji će da čitaju Zemlju. Ukoliko nema, onda je loše za zemlju.

Da nije naziv časopisa malo pretenciozan?
- Nije, zemlja je baš jednostavan element. Ideja je stabilnost kao Zemlja.

Zašto ste, uopšte, krenuli u ovo?
- Da bih nešto radio i da se ne bih bavio nekim stvarima koje me ne interesuju, recimo da držim kafanu, kladionicu. Ovo mi je bilo prirodnije, da ostanem u branši.

Niste krenuli da nešto menjate, da utičete?
- Ma, ne, pa ne možete to. Ja bih voleo da nešto mogu da promenim, ali jedan časopis ne može da promeni mišljenje. Može da okupi neke ljude, da afirmiše neke vrednosti...

Zar vam se ne čini da su jedne tiražne dnevne novine srušile vladu Zorana Živkovića?
- Mogu da doprinesu političkim procesima, ali onda to nisu novine, to su bilteni Udbe ili organi nekih neformalnih grupa.

Odustali ste od politike?
- Da. Mada, na neki način bavim se politikom pošto je ovo politički magazin.

Šta vas je razočaralo?
- Ništa me nije razočaralo. Politika je takva, ne može se mnogo očekivati, ovde su prevelika očekivanja od politike. Svuda po svetu su političari prevrtljivi i gramzivi, kod nas je to malo ekstremnije. Bez politike, nažalost, ne ide, ali meni je postalo dosadno. Politika je beskrajno dosadna stvar.

Šta je ostalo od onog zafrkantskog Basare od pre koju deceniju?
- Dosta toga. Pa, izdavanje časopisa je lepa zafrkancija. Mogu da zafrkavam koga hoću. Ipak, sada sam odrastao, promenio sam se. Odmereniji sam, mada ne sasvim. Nikada to ne mogu da budem.

T. Čanak


vesti po rubrikama

^kultura

Ne pristajem na političku igru
Princip ostaje isti, menjaju se "naši"
Reagovanja muzičara u Srbiji: bruka i sramota!
Politika je beskrajno dosadna, ali bez nje ne ide