GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 16. 3. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Reagovanja muzičara u Srbiji: bruka i sramota!

VLADO GEORGIEV

- Crnogorski žiri je došao bez papira, znali su unapred šta će da glasaju. Bruka i sramota! Mi, umetnici, ne smemo da dozvolimo da se politika upliće u muziku i da nas svađa. A kamoli da iritira publiku. Ne znam po čijoj direktivi je glasano, ali se rezultat vidi. I svima koji stoje iza festivala poručujem: "Sram ih bilo!". Trebalo je potpuno poništiti ovaj festival. U svakom slučaju, drago će mi biti da ne ide niko, jer se ispostavilo da ne možemo da se dogovorimo ni oko jedne najobičnije pesme. Sramota! Ovo je svinjarija, zgrožen sam. Treba vratiti festivale u ruke televizija, a ne ovako, čist privatluk! Apelujem da se ovi koji se bave politikom, da se njom bave na način na koji se to i radi, a ne da u to upliću muziku i svađaju narod. Imaju referendum, pa neka odluče! Ja ću na referendumu glasati za zajednicu.

KORNELIJE KOVAČ

- To što se ne ide u Atinu je kazna za sve koji su razmišljali da na na volšeban ili čak nepošten način pobede. Moglo je da se desi i da naši na takav način pobede, nisu srećom. Za ove četiri godine svi koji se bave muzikom autori, izvođači, mediji, neka malo razmisle da li mi možemo da sve svedemo na regularne mere. Ako ne možemo i za četiri godine čeka nas isto. O ovom skandalu sociolozi, psihijatri i političari treba da pričaju. Koda nas su festivali uopšte farsa: pobeđuju ćerke direktora festivala, onaj ko bira pesme glasa za te iste pesme... I mediji su tu krivi. I sam sam bio direktor Budvanskog festivala, ni moje ćerke, ni moj aranžman, ni moje pesme, nisu mogli ni da primirišu-ali tako mora da se radi ako se bavi pošteno ovim poslom.

SOKOJ

- U svetlu (mraku) proteklih događaja koji su se zbili u vezi sa muzičkim festivalom Evrop (j) esma 2006, osećamo potrebu da se obratimo domaćoj javnosti u nameri da izrazimo nezadovljstvo, žaljenje i ogorčenost, navodi se u zvaničnom saopštenju "istaknutih muzičkih stvaralaca", koje je juče novinarima predočeno u Sokoju.
- Profesija autora pesama (kompozitora, tekstopisaca, aranžera) degradirana je uplitanjem činilaca koji nemaju veze sa muzikom. Prostim uzimanjem učešća na ovim i sličnim festivalima, dopustili smo da kroz laku muziku i zabavu svoje nečasne ciljeve ostvaruju grupacije koje sa muzikom nemaju dodirnih tačaka. Oba žirija nisu bila na visini zadatka - zvaničan je stav pomenute grupacije.

O. Stoimirović


vesti po rubrikama

^kultura

Ne pristajem na političku igru
Princip ostaje isti, menjaju se "naši"
Reagovanja muzičara u Srbiji: bruka i sramota!
Politika je beskrajno dosadna, ali bez nje ne ide