GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 16. 3. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Farsa sa izborom za Pesmu Evrovizije prvi put se dogodila pre 15 godina

Princip ostaje isti, menjaju se "naši"

U budućnosti neki zavisni ili nezavisni Crnogorci sigurno će dobiti slične ovacije kakve su dočekale Seve

Dok su 9. marta 1991. tenkovi plašili Beograd, Sarajevo je bilo domaćin poslednjeg SFRJ izbora za Pesmu Evrovizije. Ispolitizovano glasanje odigralo se u svetlu borbe između favorita - Danijela "Džuli" Popovića, predstavnika TV Zagreb (numera se zvala "Daj, obuci levisice"), i Bebi Dol, kojoj su najviše bodova dali članovi žirija iz Novog Sada i Prištine. Odlučujući glasovi kojima je beogradski "Brazil" pobedio "Levisice" (sa samo dva poena prednosti) došli su iz studija u Titogradu! Time je tada podvučena podela Jugoslavije. U finalu u Rimu, Bebi Dol je dobila samo jedan glas (od Malte) i bila pretposlednja.

Naredne godine (1992), Republika Hrvatska, čiji su Tutići i Dujmići uvek znali šta Evropa ište, želela je nastup svojih predstavnika na Evrosongu, ali je European Broadcasting Union (EBU) to odbio. Hrvatska još nije bila primljena u tu organizaciju, tako da je kontinuitet Jugoslavije ovaploćen u decentnoj Ekstra Neni. Usledilo je, zatim, 11 godina kaznene apstinencije. I povratak u velikom stilu, zahvaljujući drugom mestu "Laneta" Joksimovića u Istanbulu.

Tri godine bez predstavnika?

Kršenje ugovora sa EBU (European Broadcasting Union), organizatorom Eurosonga, koje SCG čini odlukom da ne učestvuje na festivalu za koji je prijavljena, podrazumeva, pored ostalog, i novčanu kaznu do šest članarina za učešće na takmičenju. Prema istom Pravilniku, u oktobru nam može biti izrečena i kazna zabrane učestvovanja do tri godine na Pesmi Evrovizije.

O. S.

Petnaest godina posle "estradnog raspada SFRJ", u neverovatnoj igri datuma - između smrti Slobodana Miloševića i godišnjice ubistva Zorana Đinđića - u Centru "Sava" plastične flaše lete ka jedva punoletnim predstavnicima dojučerašnjeg "drugog oka u glavi". Onog koje nam je onomad, u veoma sličnoj igri, pomoglo da MI imamo NAŠEG predstavnika na Evrosongu.

Jasno je da se "razvedrilo iznad mora" savršeno rimuje sa "nezavisna Crna Gora", da je 20. maj dan pre 21. maja (Atina subota - referendum - nedelja) i da je glasanje bilo obesmišljeno trapavim nameštanjem koje su priredili članovi žirija iz Crne Gore. Prevarili su nas, istina je, ali ne na potpuno nepoznatu "foru". Međutim, inat ne spava. Ako ne idemo mi, e vala neće ni oni... Elegantnije bi bilo da im je, kad već vlada uverenje kako je ´pobednička pesma nekvalitetna, dozvoljeno da odu u Atinu o svom (Milovom?) trošku, loše prođu i vrate se pokunjeni. Tako bismo se svi ponovo pojavili na takmičenju naredne godine, možda prvi put jedni protiv drugih.

No, na jedan kulturni nacionalizam, hitro se odgovorilo drugim. Komentare posle prve večeri, o tome da su "Flamingosi" samo omaž drevnim TV nastupima Biljane Ristić ili Sedmorice mladih i da ih je ujedinio omraženi Pink, zamenile su zafrljačene "voda-vode" koje su mnogim mladim crnogorskim glasačima mogle samo da zacementiraju odluku da na referendumu zaokruže "da".

A tek šta je sve izrečeno... "Flamingo" Amidžić je momke iz "No nejma" nazvao "fićfirićima". Na internet forumima njihova pesma kvalifikovana je kao "cvilež bezimenih njegušara". Teške reči objavljene po medijima nemoguće je i pobrojati - prosto su pljuštale.

Pre ili kasnije, prašina će se sigurno slegnuti. I ne treba sumnjati da će u bližoj ili daljoj budućnosti neki zavisni ili nezavisni Crnogorci dobiti slične ovacije kakve su dočekale Severinu, koja je, ako je verovati ovdašnjoj štampi, neretko davala raznorazne nacionalističke izjave.

Konflikti malih razlika ovde se, po svemu sudeći, brzo započinju i još brže stavljaju pod tepih. Posledice živimo.

Jelena Đurović-Mutaović


vesti po rubrikama

^kultura

Ne pristajem na političku igru
Princip ostaje isti, menjaju se "naši"
Reagovanja muzičara u Srbiji: bruka i sramota!
Politika je beskrajno dosadna, ali bez nje ne ide