GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 9. 3. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ruski pijanista Arkadij Volodos u Kolarčevoj zadužbini

Ključ je u slušanju, a ne u sviranju

Nikada nisam maštao o tome da postanem profesionalni pijanista, nisam čak mislio o tome da ću se uopšte baviti muzikom. Moji roditelji su pevači tako da sam najpre bio okrenut pevanju. Potom sam veoma ozbiljno išao na časove dirigovanja, ali mi je na kraju profesor ipak sugerisao da počnem sa klavirom i to u 16. godini - rekao je (u jednom od retkih intervjua) pijanista Arkadij Volodos, prisećajući se svojih prvih muzičkih koraka.

Volodosove interpretacije dela Šuberta i Lista naša publika moći će da čuje u subotu, 11. marta, u 20 časova u Kolarčevoj zadužbini, a to zadovoljstvo košta 2.000 i 2.500 dinara. Kolarčev Centar za muziku, organizator gostovanja Kisina i Volodosa, dovodeći ih kod nas na vrhuncu njihove umetničke karijere zaista je opravdao naziv svog ciklusa "Velikani muzičke scene".

- Smatram da to što sam počeo da sviram klavir u 16. godini nije bilo kasno. Mnogo toga zavisi pre svega u kakvom ste odnosu sa muzikom, čak nisam mnogo vežbao ni skale. Gde je ključ? U slušanju, a ne u sviranju - kaže Voldos, naglašavajući da je karijeru napravio bez velikih pijanističkih takmičenja. Kada su ga pitali kako je to moguće, odgovorio je:

- Imao sam tu sreću da sam svirao u kući mojih prijatelja u Južnoj Francuskoj, u momentu kada je tu bio prisutan menadžer "Sonija". On mi je ponudio ekskluzivni ugovor, snimio sam prvi kompakt-disk i tako je sve počelo. Znam da me novinari ponekad doživljavaju kao interpretatora romantične klavirske muzike, ali ne želim da budem obeležen jednim kompakt-diskom, jer sviram i Baha i Šuberta.

"Genije klavira", kako ga naziva zapadna štampa, poseduje zadivljujuće tehničko majstorstvo ujedinjeno sa ubedljivom muzikalnošću. Volodos je završio studije na Konzervatorijumu "Čajkovski" u Moskvi, a od debija u Njujorku pre deset godina održao je niz resitala sa najpoznatijim svetskim orkestrima i dirigentima. Njegovi kompakt-diskovi osvojili su značajne svetske nagrade.

B. Lijeskić


vesti po rubrikama

^kultura

Srbofobija na zavidnoj razini
Rekonstruisanje prošlosti
Simbol u okvirima svakodnevice
Ključ je u slušanju, a ne u sviranju
Ljubivoje Tadić kao Arčibald Rajs