GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 9. 3. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Izložba fotografija Ivana Zupanca u Galeriji SKC-a

Simbol u okvirima svakodnevice

U Velikoj Galeriji SKC-a u toku je izložba "Zlatni presek" mladog beogradskog fotografa Ivana Zupanca. Seriju fotografija obeležava lajt-motiv krsta na Hramu Svetog Save, i profanih, svakodnevnih objekata koji se nalaze ispod njega (telefonske govornice, kante za smeće, gradilišta...).

Neposrednu inspiraciju umetnik je našao gledajući kako se krst, delo tragično preminulog Nebojše Mitrića, menja u odnosu na ugao posmatranja i vremenom postaje neizostavni deo horizonta ovog kraja grada.
Ivan Zupanc, rođen 1980, nije nepoznat publici koja prati vizuelne umetnosti - pažnju javnosti privukao je radom "Ispovest jedne zvezde", koji je prikazan na prošlogodišnjem Oktobarskom salonu. Predstavnik je nove generacije autora i, kako kaže, želi da njegova umetnost menja svest i pruža radost. Na pitanje o stanju u kulturi koje zatiče na putu svoje afirmacije, duhovito odgovara: "Ne zanima me ko je kriv za trenutno stanje na umetničkoj sceni. Kad sam bolestan ja mislim o zdravlju".

- U radu Ivana Zupanca, mit, epifanija i ironija su nerazdvojivo povezani. Prikazujući prizore pojavljivanja simbola vere u okvirima banalne svakodnevice, on postavlja niz pitanja, od klasičnih teoloških, tipa "da li je svakodnevlje sposobno za samotranscendenciju?", pa do realpolitičkih, tipa "da li je nametanje simbola koji proklamuju stavove jedne od mnogih verskih grupa u javnoj sferi, i njegova dominacija u javnom prostoru, demokratska, te i u skladu sa aktuelnim političkim stremljenima i procesom normalizacije?", piše istoričar umetnosti Stevan Vuković u katalogu, čime na najbolji način preporučuje ovu izložbu onima koji su sposobni da pronađu uzvišeno u naočigled banalnom i da ironizuju mitologiju.
"Zlatni presek" u SKC-u traje do 12. marta.

Jelena Đurović-Mutaović
www. agitpopkultura. blogspot. Com


vesti po rubrikama

^kultura

Srbofobija na zavidnoj razini
Rekonstruisanje prošlosti
Simbol u okvirima svakodnevice
Ključ je u slušanju, a ne u sviranju
Ljubivoje Tadić kao Arčibald Rajs