GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 9. 3. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Međunarodna smotra arheološkog filma od 10. do 24. marta

Rekonstruisanje prošlosti

Manifestacija nema takmičarski karakter. Zamišljena je kao revija novih dokumentaraca koji predstavljaju svetsku kulturnu baštinu

Naučnoobrazovni filmovi, koprodukcione televizijske reportaže, kao i dokumentarna ostvarenja koja po svom dramaturškom zapletu više liče na igranu holivudsku pustolovinu, čine program Međunarodne smotre arheološkog filma, koja će od 10. do 19. marta po sedmi put biti održana u fojaeu Narodnog muzeja u Beogradu. Teme 27 filmova iz deset zemalja (Nemačka, Francuska, Italija, Švajcarska, Španija, Belgija, Iran, Kipar, Rusija i SCG) povezuju arheologiju, istoriju, turizam, geografiju, modernu 3D animaciju.

Između kulture i kontinuiteta

Smotru arheoloških filmova u Narodnom muzeju pratiće izložba "Između kulture i kontinuiteta - 175 godina istraživanja Nemačkog arheološkog instituta". Na izložbi će biti predstavljena 62 postera posvećena radu jedne od najznačajnijih naučnoistraživačkih institucija u svetu. Osim tri sveobuhvatne komisije u Nemačkoj, Institut ima nekoliko velikih odeljenja u Rimu, Atini, Kairu, Bagdadu i Sani u kojima je angažovano preko sto naučnika različitih profila.

- Naša manifestacija nema takmičarski karakter i zamišljena je kao revija najnovijih dokumentarnih filmova čiji je tema u užem smislu arheologija, a u širem - predstavljanje svetske kulturne baštine i vizuelna rekonstrukcija prošlosti - rekla je Tatjana Cvjetićanin, direktor Narodnog muzeja, najavljujući dolazak renomiranih autora u Beograd.
- Uz veliku pomoć Italijanskog instituta za kulturu, gost Međunarodne smotre arheološkog filma biće Masimo Mi, reditelj filma "Nemi, potopljena misterija jezika" koji će biti prikazan odmah posle ceremonije svečanog otvaranja u petak u 19.30 sati.

U Beograd zahvaljujući Institutu Servantes stižu španski reditelji Đorđo Studer sa filmom "Metali iz Iruna" (na programu 11. marta u 20 sati) i Marta Fernandez, reditelj filma "Put u Empurijes" (na programu 17. marta u 20 sati). Posle projekcija njihovih filmova, gosti će razgovarati sa publikom u atrijumu Narodnog muzeja.

Komplet ulaznica za sve projekcije košta 800 dinara, a cene pojedinačnih karata su 100 dinara za sedenje i 50 dinara za stajanje. Za učenike nekoliko beogradskih srednjih škola biće besplatno organizovane projekcije repriznim popodnevnim terminima.

A. N.


vesti po rubrikama

^kultura

Srbofobija na zavidnoj razini
Rekonstruisanje prošlosti
Simbol u okvirima svakodnevice
Ključ je u slušanju, a ne u sviranju
Ljubivoje Tadić kao Arčibald Rajs