GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 9. 3. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Upisna groznica već počinje da "drma" male maturante

Zanat ili nauka, pitanje je sad

Najtraženija zanimanja, prema podacima Republičke upisne komisije, prošle godine bila su farmaceutski, fizioterapeutski, finansijski tehničar, prirodno-matematički smer u gimnazijama i zubni tehničar

- Pekar, lekar, apotekar, čuvar ili kuvar, mogu biti ja bilo šta - "pevušiće" naredna tri meseca osmaci gradskih škola. Upisna groznica već "drma" mnoge jer, izabrati pravu srednju školu od presudnog je značaja za dalje školovanje, ali i život.

Mladi ljudi imaju dilemu da li da se odluče za zanat ili školu koja će im biti odskočna daska za neki od prestižnih fakulteta. I dok psiholozi i pedagozi u osnovnim školama napominju da osmaci poslednjih godina biraju zanimanja koja će im odmah nakon škole obezbediti posao, prošlogodišnji podaci pokazuju da su gimnazije, ekonomske i medicinske škole bile najpopularnije.

Predstavljanje srednjih škola

Kako bi osmacima pomogli pri odabiru srednje škole, zaposleni u Osnovnoj školi "Narodni heroj Siniša Nikolajević" četiri godine zaredom organizuju predstavljanje srednjih škola. Učenici su najveće interesovanje pokazali za gimnazije, zatim pravno-birotehničke i ekonomske škole. Interesantna je i škola "Tehnoart" i smer mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje. Za upis u ovu školu potrebno je oko 60 poena, a iz škole napominju da klinci neće pogrešiti ako je izaberu jer se nakon završetka dosta može zaraditi. Dosta đaka odlučuje se i za računarski smer u ETŠ "Nikola Tesla", ali trebalo bi da znaju da je za upis ovog smera potrebno najmanje 90 bodova na prijemnom ispitu.

U gradskim srednjim školama prošle godine ostalo je 1.463 slobodna mesta. Gimnazije su bile dupke pune, a mesta je bilo jedino u gimnazijama u Lazarevcu i Obrenovcu. Deveta gimnazija "Mihajlo Petrović Alas" bila je među popularnijim školama, a upisalo je 240 gimnazijalaca. Na društveno-jezičkom smeru ove škole poslednji na rang-listi imao je 96,08 poena, dok je na prirodno-matematičkom broj bodova bio još veći - 96,26. U Prvoj beogradskoj gimnaziji poslednji kandidat na listi za društveno-jezički smer imao je 94,08 bodova, a na prirodno-matematičkom 78,66 poena. Direktorka Treće beogradske gimnazije, Dragana Vasić, kaže da je ova škola interesantna zbog dvojezične nastave na francuskom i italijanskom. Da bi postali učenici ove škole svršeni osnovci morali su da osvoje po pet bodova iz matematike i srpskog jezika, ali i najmanje 14 poena na ispitu iz francuskog ili italijanskog.

Najtraženija zanimanja, prema podacima Republičke upisne komisije, prošle godine bila su farmaceutski, fizioterapeutski, finansijski tehničar, prirodno-matematički smer u gimnazijama i zubni tehničar. Zanimanje bankarski službenik bilo je "okupirano", a poslednji na rang-listi imao je 97 poena.

Interesantno je da je u gradu najviše osmaka konkurisalo za kuvara, pa su se za jednu kutlaču "tukla" šest kandidata.
- Prvi kandidat na našoj rang-listi imao je 99,68 bodova, a poslednji 89,20. Školu upisuju odlični učenici i interesovanje je veliko. Nakon završene škole, posla ima za sve, a na birou nema naših đaka - kaže Milijanko Portić, direktor Ugostiteljsko- turističke škole i dodaje da je "navala" na smerove - turistički tehničar, kuvar i poslastičar.

Učenici, pak, nisu želeli da budu autoelektričari, autolimari, mašinbravari, poljoprivrednici, keramičari i lakireri. Nije ih interesovalo ni tekstilstvo i kožarstvo, poljoprivreda, mašinstvo, elektrotehnika, geodezija i građevinarstvo, hemija i nemetali, šumarstvo i saobraćaj. Učenicima je ponuđeno 220 obrazovnih profila, a na 46 zanimanja prijavilo se manje od deset đaka.

I. Zdravković


vesti po rubrikama

^Beograd

Fasada zgrade "progutala" hiljade evra
Grip kuca na školska vrata!
Zanat ili nauka, pitanje je sad
Socijalni klubovi za edukaciju romske dece
Najkrasnije mesto od davnina
Uskoro nova "Sigurna kuća"
Gradske vesti: Počelo uređivanje Bloka 45
 


     


FastCounter by LinkExchange