GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 3. 3. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


"Mlad i zdrav kao ruža" na Festu - 35 godina pošto je snimljen

Vizija kriminalne budućnosti

Film je registrovao da se u zemlji pojavili šverc oružja, droga, prostitucija, da je državna bezbednost iz redova kriminalaca vrbovala kadrove...

Snimljen pre 35 godina, film reditelja Jovana Jovanovića "Mlad i zdrav kao ruža", imao je svojevremeno samo dve projekcije - na Pulskom festivalu i u Studentskom kulturnom centru. Posle toga mu se gubi trag, iako nikada nije zvanično zabranjen. Jovanovićev film na Festu doživljava ponovnu premijeru, zahvaljujući, pre svega, entuzijazmu i dugogodišnjem istraživačkom radu filmskog kritičara Danka Ješića. Film će se sigurno naći u bioskopima, u toku su pregovori sa potencijalnim distributerima, biće prikazan na nekoj televiziji i objavljen na DVD-u.

Jovan Jovanović, koji je posle filma "Mlad i zdrav..." snimio "Pejzaže u magli", danas živi u Sloveniji, predaje na tamošnjim filmskim školama, piše knjige iz oblasti filmologije, sebe definiše kao konzervativnog američkog desničara, koji nikave veze nema sa autorskim filmom. Ima vrlo radikalnu opservaciju komunističke prošlosti, prelomljenu kroz krupne reči, i začinjenu kozerskim nastupom.

- Publika će, u stvari, videti jedan američki film - kaže za Glas uoči projekcije svog filma na Festu Jovan Jovanović.
- Sve najbolje što sadrži američki film nalazi se u mom filmu. Rađen je na iskustvu i vrlinama klasičnog holivudskog filma i istraživačkog novinarstva. Zanimljiv je naročito zbog Dragana Nikolića, koji je ostvario najbolju ulogu u karijeri, odigravši mladog kriminalca. On izgleda bolje nego bilo koja savremena američka zvezda. Film je snimljen je 1971. godine u vreme jednoumlja, golih fraza i ideološke konstrukcije stvarnosti, kada je u Srbiji i Jugoslaviji državna bezbednost regrutovala kriminalce za društveno koristan rad, kao ubice. Tako je Arkan počeo, a mnogi imaju asocijacije na Arkanovu mladost gledajući ovaj film. Glavni junak kaže na kraju filma "Ja sam vaša budućnost", a to se ispostavilo se kao savršeno tačno - rekao je Jovanović.

- Jasno je zašto je film zabranjen i zašto je značajan za srpski film - kaže Danko Ješić. "Mlad i zdrav..." je prvi film u kome je Titov govor upotrebljen sa elementima komedije, prvi put je kriminalac glavni junak. Posle 68. Tito je bio najjači u svojoj vladavini. Film je registrovao da se u zemlji pojavio šverc oružja, narkomanija, prostitucija, da je državna bezbednost iz redova kriminalaca vrbovala kadrove, vidimo kako kriminalac drži konferenciju za novinare u hotelu Jugoslavija. Jasno je zašto je takav film izazivao otpor kod ideološki pravovernih, a kod drugih, koji nisu mogli ili nisu želeli da poveruju u sve to, nevericu - kaže Ješić.

- "Mlad i zdrav" je prvi film snimljen po principima manifesta Dogma Larsa fon Trira 30 godina pre njenog nastanka. Posle više gledanja filma jasno je da je on anticipirao mnoge potonje filmove - "Groznicu subotnje večeri", "Trejspoting", "Taksistu"... Ovaj film je nagovestio šta je Dragan Nikolić, koji je bolji od Alena Delona, mogao u karijeri da napravi i dokle je srpski film mogao da stigne.

Jovanović je rekao da je Dragan Nikolić dolazio kod njega kući, da su probali za stolom po princpima škole Li Strazberga i Stansilavskog, da je Nikolićeva gluma montažna, a ne spontana, da se pravila koreografija pokreta za kamere, kao i da je čuvenu košulju sa britanskom zastavom koju nosi Nikolić kupio kod Pravnog fakulteta. Dragan Nikolić je prošao kroz ozbiljne treninge istočnjačkih borilačkih veština spremajući se za ovaj film - rekao je Jovanović.

- Treba biti pošten pa reći da je Sloba Novaković u "Komunistu" objavio pozitivnu kritiku filma, da su komunisti bili korektni, a nekorektni predstavnici SUBNOR-a i pokvareni filmski radnici, kako se izrazio, koji su hteli jednog genija da eliminišu.

V. Milivojević


vesti po rubrikama

^kultura

Neizvesna sudbina bioskopa u najvećem gradu juga Srbije
Predstavljeno fototipsko izdanje "Varaždinskog apostola"
"Mlad i zdrav kao ruža" na Festu - 35 godina pošto je snimljen