Meso je za većinu
građana skupo, ali ni povrće nije mnogo jeftinije, jer se kilogram spanaća prodaje
i po 220 dinara. Lakoverni građani su očekivali da će bar svinjsko meso pojeftiniti
pošto je kilogram žive vage već drugi mesec zaredom samo 100, umesto ranijih 130
do 140 dinara. Međutim, u trgovinama i mesarama cenovnik je isti, pa svinjski
but košta kao i ranije - 367 dinara, a svinjski vrat s kostima 317 dinara.
Potrošačima
nije jasno koji troškovi podižu enormno maloprodajnu cenu, odnosno ko se i koliko
ugrađuje u kilogram mesa koje oni plaćaju na kasi. Prema nezvaničnim podacima
do kojih je došao Glas, jer klaničari i trgovci ne žele javno da pričaju o tome
kolike su im marže, trgovine kupuju od klanica francusku obradu svinjskog mesa
po 210 dinara. Na ovu sumu se dodaje PDV od osam odsto, što je ukupno 226,80 dinara.
Trgovci
na nabavnu cenu dodaju i 20 odsto ili 42 dinara, koliko je propisan radman, jer
se francuska obrada posle kategoriše. Tako dobijamo cenu za kilogram svinjskog
mesa od 268,80 dinara. Ako se uračuna i trgovačka marža, koja je od 15 do 20 odsto
na nabavnu cenu mesa, već stižemo do 310,80 dinara. Međutim, ako najjeftinija
kategorija, svinjski vrat sa kostima, košta 317 dinara, a but je čak 50 dinara
skuplji, očito je da neko u lancu zarađuje više nego što bi trebalo.
Farmeri su sigurni da trgovci i klaničari nisu na gubitku.
- Cene
su u padu još od 15. januara, za sada prodajemo po 100 dinara kilogram žive vage.
Ovaj pad cena žive vage pogađa farmere, a građani od toga nemaju vajde jer se
cena u prodavnici ne menja. To znači da se klaničari i trgovci ugrađuju više nego
ranije - zaključio je Dejan Gvozdić, farmer i predsednik Udruženja uzgajivača
svinja iz Petrovca na Mlavi. On dodaje da to nije jedini problem uzgajivača, jer
na isplatu klanica čekaju od 15 do 30 dana.
Uzgajivači su pokušavali da
pregovaraju sa klaničarima, ali nisu pronašli nikog ozbiljnog.
- Hteli smo
da se utvrde maksimalna donja i gornja cena nezavisno od tražnje i to bi uzgajivačima
dalo sigurnost - rekao je Gvozdić.
Kao jedan od uzroka pada cena žive vage
on ističe manju tražnju zbog čega i klanice manje trebuju. Tome je verovatno uzrok
nemaština i nizak standard građana, kazao je Gvozdić.
Međutim, moguće je
da meso i pojeftini, pa je tako direktor maloprodaje "Big bula" iz Bačinaca
Branko Nikolić najavio da je u njihovim prodavnicama svinjetina već pojeftinila
za pet odsto, što je oko 15 dinara po kilogramu.
U "Karneksu" objašnjavaju
da imaju svoje farme, što znači da pojeftinjenje žive vage ne može da utiče na
njihove cene. U ovoj vrbaškoj mesnoj industriji podsećaju i da ne prodaju meso
već isključivo mesne prerađevine.
- Niža cena žive vage je već tradicionalna
pojava u januaru i februaru zato što je tada manja prodaja mesa u radnjama. Međutim,
farmeri svake godine u to vreme dižu buku, ali se zato ne oglašavaju svih ostalih
deset meseci kada je tražnja dobra i kad se cena i zarada povećavaju - kažu u
jednoj od vojvođanskih mesnih industrija.
Inače, u Srbiji je stočarstvo u krizi,
sve je manji broj grla, pa je teško i očekivati da će u situaciji kada nema velike
ponude, a standard građana nizak, meso biti jeftinije. Juneći but je u radnjama
već 477, teletina 525, a biftek čak 894 dinara.
M. O. - Z. M.