GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 12. 2. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Bliži se kraj računara kakve poznajemo

Do 2010. nestaće računari koje poznajemo, a već 2029. godine ćemo kupovati kompjutere utkane u odeću. Svakog od nas ionako pokreće 23.000 malih softverskih paketa koji se zovu geni Ugledni futurolog Rej Kurcvel je najavio na tehnološkom samitu u Džordžiji da će PC kakav danas poznajemo da nestane do 2010. godine.

"Oni će biti zamenjeni računarima utkanim u našu odeću, a na kraju će obuhvatiti nanotehnološe robote kao dodatna bela krvna zrnca tako da 2030. godine dođemo sa digitalnim mapiranjem mozga", prenosi Inkvajerer.

"Ljudska inteligencija je zasnovana na obrascu prepoznavanja, što predstavlja suštinski primer samoorganizacije", rekao je Kurcvel, kojeg mnogi smatraju vrlo pragmatičnim vizionarom.
"Mozak je", kaže Kurcvel, "lako mapirati jer je njegov dizajn sadržan u genomu. Genom ima malu kompleksnost, sa samo 30 do 40 miliona bitova informacija, što je manje nego Majkrosoft Vord". Prema njegovim predviđanjima, do 2010. klasični računari nestaju, a već 2029. godine po ceni od 1.000 američkih dolara moći ćemo da kupimo sisteme koji će biti 1.000 puta snažniji od ljudskog mozga. Kako je objasnio, propusnost informacione tehnologije bilo koje vrste se udvostručuje svake godine. Računari su udvostručili svoju snagu čak 24 puta od 1940. godine.

"Svakog od nas pokreće 23.000 malih softverskih programa nazvanih geni. Mnogi od njih pokreću zastareli i istrošeni kod. Već je moguće da se isključe geni koji dovode do ateroskleroze i drugih bolesti. Biologija je postala informaciona tehnologija. Umesto otkrivanja lekova, mi ćemo ih dizajnirati za svoje specifične potrebe", rekao je Kurcvel.

Knjige "postaju zastarele i pre nego što dođu na police" i da "standarndni fakulteti gube svoj smisao jer je znanje fluidno", Kurcvel je naglasio važnost obrazovanja tokom celog života i neprestano prilagođavanje novim uslovima. "Poslovi se ne mogu više jednostavno opisati. Što su brže promene, to će više biti potrebno učenja", istakao je. "Organizacije će da veruju u samoorganizaciju. Za menadžere vredi nova lekcija, imati kontrolu znači i dati kontrolu." Informaciona tehnologija raste eksponencijalno, a za ovoga haj-tek mislioca mozak je samo jedan procesor, a Murov zakon kaže da se broj tranzistora u čipovima udvostručuje svaka 24 meseca i može da se primeni u gotovo svim delovima života.


vesti po rubrikama

^tehnologij@

CA - centralizovana zaštita
HP iPAQ hw65 multipraktik
Bliži se kraj računara kakve poznajemo
Televizija u pokretu
IT barometar: Nepotrebna panika
 


     


FastCounter by LinkExchange