GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 31. 1. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


"Dar je bio dete tvoje veličine"

U Sremskim Karlovcima sahranjen Duško Trifunović. Grumen zemlje u pesnikov grob bacili Goran Bregović, Zdravko Čolić, Željko Bebek

SREMSKI KARLOVCI - Životni put Duška Trifunovića, okončan je tamo gde je 1958. godine i zasjala njegova pesnička zvezda: u Sremskim Karlovcima. Iz tog mesta je te daleke godine, kada je Dušku dodeljena "Brankova nagrada" za prvu knjigu pesama "Zlatni kuršum", prvi put svetu objavljeno da je među nama još jedan veliki pesnik, u tom gradiću je Duško juče sahranjen.

Po sopstvenoj želji, veliki pesnik je pokopan na brdu Čerat, sa kojeg puca pogled na dunavske šume i mirnu Bačku, nedaleko od letnjikovca u kojem je poslednjih godina dosta vremena provodio; da posmatra Panonsko more, a da ga ribe ne grickaju, kako je, svedoče njegovi bližnji, neretko govorio. Duško je tako, na svom životnom putu od rodnog Sijekovca i Posavine, preko Sarajeva i Novog Sada, večni mir našao na jednoj fruškogorskoj padini, neposredno ispod Stražilova, na kojem počiva njegov pesnički i ljudski uzor Branko Radičević.

Sahrana Duška Trifunovića okupila je nezapamćeno mnogo ljudi u ovoj istorijskoj varošici. Od Duška su se rečima oprostili predsednik opštine Sremski Karlovci Milenko Filipović, pesnici Ljubivoje Ršumović i Pero Zubac i bivši novosadski gradonačelnik Milorad Mirčić. Grumen zemlje u pesnikov grob bacili su njegovi nekadašnji štićenici iz Sarajeva Goran Bregović, Zdravko Čolić i Željko Bebek. Nemu poštu Dušku odali su i Đorđe Balašević, Nele Karajlić, Oliver Mandić, Dobrica Erić i mnogi drugi, znani i neznani.

"Nije tvoja veličina bila u tvom daru, nego je dar bio dete tvoje veličine. Bićeš zvezda sjajna u kosmičkom jatu, kao što si bio i za života. Ostarismo, a ne pobedismo. Zbogom, mili, stari, druže i doviđenja", poručio je pesniku njegov sabrat Pero Zubac.

Pesnika koji je za života objavio 84 knjige (uglavnom poezije), ispostavilo se, nekako najviše znamo po stihovima na koje su komponovane pesme Bijelog dugmeta, Indeksa, Zdravka Čolića, Seida Memića Vajte i mnogih drugih muzičara. Čitave generacije mladih na prostorima nekadašnje Jugoslavije, odrastale su pevajući Duškove stihove: "ima neka tajna veza", "pristao sam biću sve što hoće", "šta bi dao da si na mom mestu", "glavo luda", "život je maskembal"...

Duško je mnoge lepe poruke svetu uputio i mnoge proročke stihove ispevao, ali je u jednom pogrešio: kada je govorio da se po njemu ništa neće zvati. Pesnička nagrada kluba "Instel", kako je na sahrani najavio Ljubivoje Rušumović, ubuduće će nositi upravo ime Duška Trifunovića. Svojevrsni pesnički testament, kojeg je Duško ostavio pre skoro 30 godina, izvesno je, biće ostvaren: pamtićemo ga po pesmama njegovim.

R. Kukobat


vesti po rubrikama

^kultura

"Dar je bio dete tvoje veličine"
Politikin zabavnik bez Paje Patka?
"Žurka" u bioskopima
 


     


FastCounter by LinkExchange