GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 27. 1. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Minus 39, oboren rekord

Do sada je najniža temperatura ikada izmerena u Srbiji bila minus 38,4 stepena, zabeležena u Sjenici 26. januara 1954. godine

SJENICA - Sa minus 39 stepeni, koliko je juče ujutru izmereno u Klimatološkoj stanici u Karajukića Bunarima, selu usred Pešterske kotline, oboren je temperaturni rekord Peštera i Srbije star ravno 52 godine. Do sada je najniža temperatura ikada izmerena u Srbiji bila minus 38,4 stepena, zabeležena u Sjenici 26. januara 1954. godine, od juče ujutru rekord drže Karajukića Bunari sa neverovatnih minus 39 stepeni.

Mada meteorolog u penziji Sulejman Muftarević, živa legenda pešterske meteorološke službe, kaže da je 13. januara 1985. godine kod Pošte u Sjenici njegov termometar izmerio minus 40,4 stepena, ali je taj podatak nezvaničan.

Jezivo hladno juče ujutru bilo je i u Sjenici, gde je u Meteorološkoj stanici izmereno minus 31 stepen, a termometar kod Pošte oko sedam sati ujutru, kad je najhladnije, pokazivao je minus 35 stepeni. Najviša dnevna temperatura juče se u Sjenici popela do minus 15 stepeni.

U Karajukića Bunarima, na minus 39, život je juče bio skoro nepodnošljiv.
- Veoma je teško, ložimo u kućama vatru po ceo dan i celu noć i opet slabo pomaže. Ledi voda u kućama, napolje, samo na kratko, izlaze oni koji moraju. Ima vesti iz okolnih sela da je na nekoliko mesta noćas, u štalama, od mraza uginula stoka. Putevi ka okolnim selima uglavnom su neprohodni. Tu je mehanizacija, ali, šta to vredi kada već danima niko ne uspeva da upali nijednu mašinu. Nijedan od meštana nije jutros uspeo da upali automobil. Danima već dnevna temperatura ne prelazi minus 20 ili 25 stepeni. Namirnica za sada ima, ali ovo je nezapamćeno i za nas koji smo navikli na ove surove uslove - kratko nam je juče iz Karajukića Bunara raportirao meštanin Blagoje Kuč.

U poslednjih 20 dana temperatura je u Sjenici samo jedan ili dva dana, ali i to na kratko, prešla nulti podeok. Sve ostale dane i noći bila je u debelom minusu, najčešće između minus 15 i minus 30 stepeni. Ledeno i za Pešterce naviknute na teške uslove života i hladne zime.

- Sjenica ima, prosečno, 145 dana godišnje sa mrazom, 105 dana u godini smo pod snegom. Srednja godišnja temperatura do 1966. godine bila 6,1 stepen, sada je srednja godišnja temperatura punih sedam stepeni i to je podatak koji veoma zabrinjava. Najviša temperatura ikada zabeležena u Sjenici je 34,7 stepeni i po temperaturnoj amplitudi, razlici između najviše i najniže ikad izmerene temperature, veoma smo blizu sibirskim gradovima, veću razliku ima samo grad Verhojansk u Sibiru, svi ostali su daleko iza. Srednja temperatura u februaru 2003. godine bila je minus 11,2 stepena, što je izuzetno hladno, 1981. godine smetovi na putu između Sjenice i Duge Poljane bili su visoki po šest metara, narodu u Barama hrana je doturana helikopterima MUP-a - nabraja pešterske klimatske ekstreme meteorolog Muftarević.

On dodaje da je prethodna noć bila idealna za nisku temperaturu. Uz ledeni talas iz Sibira, noć je bila vedra, tiha, tlo pod snegom, pa se hladan vazduh sa okolnih planina, u vidu klinova, spustio u Sjeničku i Peštersku kotlinu, gde se ujezerio i temperaturu spustio na rekordno minus 39 stepeni.

U Sjenici je juče bilo dovoljno hleba i ostalih namirnica, ali su neki delovi grada bili bez vode. Iz ove opštine već danima apeluju i traže pomoć države, naročito u nafti, koja je potrebna za čišćenje puteva.
Prognoze meteorologa su da će i naredna noć u Sjenici biti izuzetno hladna.

Z. Šaponjić


vesti po rubrikama

^društvo & ekonomija

Poslanicima sada plaćamo i kiriju
Naredba: Vozite bez kočnica
Minus 39, oboren rekord
Porodica očekuje svog junaka
Bez saradnje sa Rusijom Srbija na gubitku
NBS "zauzdala" keš kredite
Ručne kočnice na vagonima srušenog voza nisu radile
Zavarivač - uzaludno školovanje
Ministarstvo poljoprivrede daje seljacima 1,8 milijardi dinara
Sindikat Jata traži odgovornost
Čekajući fajront: Milanko, ljudski faktor