GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 22. 1. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Predstavljamo


Korel je objavio novi kancelarijski paket programa

WordPerfect X3

Korel je objavio novi Vord perfekt ofis, kancelarijski paket dobro poznat mnogim korisnicima širom sveta. Verzija nove verzije Vord Perfekta ponela je naziv X3, možda kako bi tvorci ovih upakovanih aplikacija izbegli da joj dodele baksuzni broj 13. Naravno, u centru je I dalje tekst processor Word Perfect X3, a u paketu se nalaze i aplikacija za rad sa tabelama, malo slabija od Majkrosoftovog Eksela ali dovoljno moćna da posluži za profesionalni rad, jer je u stanju da se poveže sa SQL bazama podataka.

Tu je još i Presentation X3, alat za prezentacije poput Ponjer Point programa, ali bez majkrosoftovog šarenila i efekata na koje su korisnici MS Office paketa navikli.

Sada je u paketu i E-mail klijentski program zasnovan na Stata Labs Bloomba, pristojnom e-mail klijentu koji po izgledu odskače od ostatka aplikacija u paketu. Standardno izdanje WP Office X3 grupe programa još sadrži i Pocket Odžford English Dictionaru engleski rečnik, OfficeReady templejt kreator i Paradodž bazu podataka, urađenu da se sa spoljnim bazama povezuje kroz ODBC DSN, ali je uslov da Windonjs XP ima inastaliran servisni paket 2. Home verzija još donosi i Pinnacle studio video editor, Corel photo album 6 i probnu verziju programa Norton Internet Security 2006. Verzija za male poslovne korisnike sadrži i Paint Shop Pro.

Mnogi koji su probali ovaj paket u šali kažu da zamislite sve probleme koji su vas iritirali u radu sa Microsoft Office sistemom i da to sigurno nećete osetiti sa Word Perfect grupom aplikacija. Ipak istina je tu negde na pola puta. Iako MS Office prati određena količina bagova, ovaj paket je ipak za nijansu napredniji u odnosu na Korelovo čedo. Veliki nedostatak kod WP-a je nemogućnost kreiranja PDF dokumenata direktno iz programa za obradu teksta, dok kod Majkrosoftovog proizvoda, tekst procesor ume da automatski preformatira dokument, i nema opciju da snimi fajl bez metapodataka. Kada bi dizajneri ove aplikacije seli i radili zajedno, svet bi konačno ugledao kancelarijski paket programa "bez mane i straha". Ali, budući da je razmišljanje na tu temu utopija, na korisnicima ostaje da vide kojem će se prikloniti carstvu.

I.Điković


vesti po rubrikama

^tehnologij@

Veliki brat i pretraživač
Predstavljamo: WordPerfect X3
Naši programeri u Redingu
IT barometar: Svetlo na kraju tunela
Tehno vesti: USB na 23 načina
 


     


FastCounter by LinkExchange