GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 19. 1. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Stručnjaci Instituta iz Vizbadena nisu otkrili ništa novo o ubistvu premijera, prema dokazima koji su im dostavljeni

Nigde nema trećeg metka

Prema nalazu iz Vizbadena, na Đinđića i Veruovića pucano je sa razdaljine od oko 130 metara, brzine zrna kojima su pogođeni je slična, što dokazuje da je na njih pucano iz istog oružja. Prema rekonstrukciji, drugi hitac pogodio je Đinđićevog telohranitelja Milana Veruovića koji je stajao na manje od tri metra razdaljine. Metak, koji je Veruovića pogodio u sedalni deo, prošao je kroz Veruovićevo telo, udario u dovratak ulaznih vrata i rasprsnuo se. Prema nemačkim veštacima, moguće je da su se delovi tog zrna raspršili u ulazu zgrade vlade i naneli povrede Đinđiću na zadnjoj strani desne butine

BEOGRAD - Eksperti Instituta za kriminalističku tehniku iz Vizbadena potvrdili su nalaz domaćih veštaka, po kome je premijer Zoran Đinđić ubijen 12. marta 2003, hicima iz zgrade u Ulici admirala Geprata 14. Prema tom nalazu, Đinđić je ubijen prvim hicem, ispaljenim sa prozora drugog sprata zgrade, a u trenutku atentata stajao je leđima okrenut vratima zgrade parlamenta. Nemački stručnjaci su na osnovu dokumentacije koja im je dostavljena zaključili da je premijer smrtno ranjen jednim pogotkom u grudi. Međutim, nemački stručnjaci su se prilikom donošenja ovog nalaza ogradili i napisali da je najverovatnije pucano iz Gepratove 14.

Stručnjaci iz Vizbadena su, na osnovu tragova na licu mesta, isključili i mogućnost postojanja trećeg hica, a samim tim i drugog snajperiste. "Objektivno, nije moguće dokazati ispaljenje trećeg hica", piše u nalazu koji je stigao iz Nemačke. Nemački eksperti, potvrdili su nalaz srpskih stručnjaka da je premijer Đinđić ubijen hicem iz snajperske puške "vinčester 308", kao i taj metak rikošetirao u slobodan prostor. Đinđića, koji je stajao na desnoj nozi oslonjen o štake, metak je pogodio u desni deo grudi, a projektil je po prolasku kroz telo, udario u štaku i rikošetirao. Ovaj metak nikada nije pronađen. Nemački kriminalističari su u laboratoriji, pod istim uslovima, ispalili metak iz puške "hekler i koh G3A3" u metu istog oblika i materijala kao plastična štaka da bi potvrdili svoj nalaz. Eksperiment su snimili specijalnom kamerom, a rezultat je bio drastična promena putanje metka.

Za razliku od prvog izveštaja, kada nisu imali potpunu dokumentaciju našeg suda, ovog puta nemački veštaci su se saglasili sa našim, u pogledu položaja premijera u trenutku atentata. Oni su naveli da je Đinđić stajao na stepeništu zgrade vlade, okrenut leđima ulaznim vratima, dok su ga prema prvom izveštaju smestili kod žardinjere, levo od vrata. U izveštaju iz Vizbadena, do koga je došao Glas, navedeno je i da nije moguće utvrditi da li su vrata, u trenutku napada, bila otvorena ili zatvorena.

Prema rekonstrukciji, drugi hitac pogodio je Đinđićevog telohranitelja Milana Veruovića koji je stajao na manje od tri metra razdaljine. Metak, koji je Veruovića pogodio u sedalni deo, prošao je kroz Veruovićevo telo, udario u dovratak ulaznih vrata i rasprsnuo se. Prema nemačkim veštacima, moguće je da su se delovi tog zrna raspršili u ulazu zgrade Vlade i naneli povrede Đinđiću na zadnjoj strani desne butine. Taj metak napravio je oštećenje na zgradi u visini od 66 centimetara od najvišeg stepenika. Ovakav nalaz slaže se sa sa izveštajem naših veštaka, balističara dr Milana Kunjadića i obducenta dr Dušana Dunjića.

Prema nalazu iz Vizbadena, na Đinđića i Veruovića je pucano sa razdaljine od oko 130 metara, brzina zrna kojima su pogođeni je slična, što dokazuje da je na njih pucano iz istog oružja. Na Đinđića i Veruovića je, prema tom nalazu, pucano sa visine od oko 16 metara. Nemački kriminalističari su u nalazu od 38 strana naveli da je početna brzina ispaljenog projektila na Đinđića bila 795,9 metara u sekundi, ali da je opala dok je stigla njega na 699,1 metara.

Eksperti iz Vizbadena veštačili su i način povreda tako što su u laboratoriji ispalili hitac u želatin masu, a hitac je prošao kroz metu i načinio razornu šupljinu promera nekoliko centimetara. Sve eksperimente Nemci su snimali specijalnom kamerom, kao i dopler radarom. Izveštaj nemačkih veštaka potvrđuje navode optužnice, a njihov nalaz na srpski jezik biće preveden danas ili sutra.

D. Ćuruvija
M. Ž. Lazić


vesti po rubrikama

^hronika

Nigde nema trećeg metka
Trojica mrtvih zbog nepažnje vozača
Procesi protiv pedofila