GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 14. 1. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Srbija obeležava 250 godina od rođenja Mocarta

Beograd - Obeležavanju značajnog jubileja u svetu - 250 godina od rođenja slavnog austrijskog kompozitora Volfganga Amadeusa Mocarta, priključuje se i Srbija večerašnjom premijerom predstave "Amadeus", u režiji Alise Stojanović na sceni BDP-a, javlja Beta. U Centru "Sava" 25. janura Orkestar i hor muzičkih škola Srbije, pod upravom Darinke Matić- Marović izvešće Mocartov "Rekvijem".

Narodno pozorište u Beogradu pridružuje se ovom značajnom jubileju, operom "Don Đovani" koju će publika premijerno videti u oktobru na Velikoj sceni, a potom i na Beogradskim muzičkim svečanostima (BEMUS). Na ovom istom festivalu u Mocartovu čast nastupiće baletska trupa Morisa Bežara iz Francuske, koja će u Centru "Sava" izvesti muzički spektakl, inspirisan kompozicijama slavnog kompozitora i rok grupe "Kvin". "Jugokoncert" će tokom godine obeležiti Mocartov jubilej u okviru dva nova ciklusa, "Mocart - 250 godina od rođenja" i "Končertino Mocart".

U Austriji, posle opsežnih priprema, svečanost posvećena Mocartu počeće 27. januara, na dan njegovog rođenja, a glavni programi biće održani u Beču i u kompozitorovom rodnom gradu Salcburgu. Tom prilikom biće organizovana monumentalna žurka s projekcijama kratkih i dugometražnih filmova o Mocartu, premijerama, koncertima i drugim manifestacijama. Budžet proslave u glavnom gradu Austrije iznosi više od 30 miliona evra. U Salcburgu će tokom jubilarne godine biti priređeno oko 700 raznih manifestacija u čast Mocarta, a velikom kompozitoru biće posvećen i tradicionalni Salcburški festival u julu i avgustu, na kojem će biti predstavljen celokupan Mocartov operski opus - 22 opere.


vesti po rubrikama

^kultura

Film o Vukovaru ni srpski ni hrvatski
(S)padanje na Cecu
Srbija obeležava 250 godina od rođenja Mocarta
Englesko izdanje knjige Marija Brudara "Nada, obmana, slom"
 


     


FastCounter by LinkExchange