GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 8. 1. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


NOVE KNJIGE


Amin Maluf

"Leon Afrikanac"

BEOGRAD - Izdavačka kuća "Laguna" objavila je roman "Leon Afrikanac" Amina Malufa, francuskog pisca arapskog porekla, koji je dobitnik nagrade "Gonkur", javlja Tanjug. Ovaj roman Malufu je doneo internacionalnu popularnost, a čitaocima su poznati i njegovi raniji romani "Samarkand" ili " Baltazarovo putešestvije".

U Francuskoj je prvo objavio studiju " Krstaški ratovi viđeni očima Arapa", a zatim je objavio sedam romana. Posle "Vrtova svetlosti", objavio je 1986. "Lea Afrikanca", a za sledeći "Stena Taniosa" je dobio Gonkura 1993. godine. Napisao je i roman "Prvi vek posle Beatrise" čija se radnja događa u dalekoj budućnosti.

Inače, svi ostali romani imaju istorijski okvir bilo da je radnja smeštena u rani srednji vek ili kao kod "Lea" u 16, ili kraj 19. i početak 20. veka kao što je slučaj sa "Stenom Taniosa". Malufa posebno zanimaju susreti i sudari različitih civilizacija, pre svega evropskih i onih na Bliskom istoku.

"Leo Afrikanac" je napisan kao imaginarna autobiografija Hasaan al Vazana, diplomate iz Magreba, koji se na svojim putovanjima obreo u Rimu gde se pokrstio i kao Đovani Leone de Mediči bio papski geograf.


vesti po rubrikama

^kultura

"Vikipedija", internet enciklopedija, ugrožava Britaniku
TV serija po romanu "Majstor i Margarita"
NOVE KNJIGE: Amin Maluf - "Leon Afrikanac"
Nebesko kraljevstvo u Muzeju kinoteke
U Francuskoj počinje "Godina Sezana"
Preminuo pisac Hajnrih Harer
 


     


FastCounter by LinkExchange