GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 8. 1. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


TV serija po romanu "Majstor i Margarita"

Ruska televizija započela je prikazivanje prve televizijske adaptacije romana "Majstor i Margarita". Dugo je prevladavao stav da je ovo književno remek-delo 20. veka nemoguće ekranizovati na primeran način.

Reditelj Vladimir Bortko obećao je ljubiteljima Bulgakovljeva romana da će se strogo držati književnog predloška. Roman "Majstor i Margarita" je zajedljiva satira, nastala u vreme Staljinovih čistki, a Mihail Bulgakov ga je pisao sve do smrti 1940. godine. Kako je odbio da promeni neke delove, delo je bilo zabranjeno u Rusiji, a prva cenzurisana verzija izašla je tek 1966. godine.

Kritičari roman opisuju kao fantastičnu avanturu, bajku u kojoj se dobro sukobljava sa zlom i koja se kao takva može dobro primeniti na tadašnje teške prilike u Sovjetskom Savezu. Određeni citati iz dela odavno su zaživeli u bivšem SSSR-u, u toj meri da je čak i čečenski ratni vođa Šamil Basajev u nameri da se naruga Rusima jednom izjavio da je "Anuška već prolila ulje" (legendarna rečenica iz prvog dela romana), aludirajući pritom na neizbežnu rusku sudbinu.

Iako je roman neka vrsta svetinje ruskog naroda, postoje i raniji pokušaji filmskih adaptacija dela. Ipak, nijedan reditelj nije uspeo da pogodi pravu interpretaciju, niti da postigne uspeh kod ruske publike koja i autora i delo smatra nacionalnim blagom. Reditelj Vladimir Bortko nije imao nikakvih problema prilikom skupljanja novčanih sredstava za ovu ekranizaciju. Kapital od 2,8 miliona funti osigurao je državno kontrolisani kanal Rusija, a serija će biti prikazana u deset delova.

Snimanje se većinom odvijalo u St. Peterburgu, korišćeni su i specijalni efekti, posebno prilikom oživljavanja pakosnog mačka Behemota koga je otelotvorio glumac Vano Miranijan.

Z. P.


vesti po rubrikama

^kultura

"Vikipedija", internet enciklopedija, ugrožava Britaniku
TV serija po romanu "Majstor i Margarita"
NOVE KNJIGE: Amin Maluf - "Leon Afrikanac"
Nebesko kraljevstvo u Muzeju kinoteke
U Francuskoj počinje "Godina Sezana"
Preminuo pisac Hajnrih Harer
 


     


FastCounter by LinkExchange