GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 28. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ministar kulture o rezultatima u 2005.

BEOGRAD - Ministar kulture Srbije Dragan Kojadinović izrazio je, u intervjuu Tanjugu, zadovoljstvo time što su u ovoj godini završeni poslovi neophodni za početak "prave" rekonstrukcije Hilandara i crkava na Kosovu i Metohiji, ali i izrazio nezadovoljstvo što su u godini za nama i dalje istrajavali "paradržavni centri moći" u kulturi.

Kojadinović je rekao da je uočljivo da je posle dugo vremena "proradila" domaća kinematografija, a Ministarstvo kulture je sredstvima podržalo snimanje oko 30 filmova. Veliki uspeh je i to što smo kao tek primljena članica Eurimaža ove godine bili na prvom mestu po sredstvima koje smo povukli, smatra Kojadinović. Već u ovoj godini SCG je povukla 905.000 evra za razne koprodukcijske projekte, za razvoj bioskopske mreže i za poboljšanje distribucije filmova.

Takođe, Ministarstvo je domaćim izdavačima omogućilo nastup na Sajmu knjiga u Frankfurtu, Moskvi, Parizu i Solunu. Ministar kulture nije prećutao ni nezadovoljstvo paradržavnim centrima moći u kulturi, pre svega u pozorištu.
- Ako pogledate repertoare beogradskih pozorišta, videćete da samo nekoliko reditelja režira, niko nema snage da to kaže javno, a velika količine novca ide uhodanim putevima, ilustrovao je Kojadinović. Ministar je nezadovoljan i načinom otkupa knjiga, i za sledeću godinu je iz budžeta izdvojeno 140 miliona dinara.


vesti po rubrikama

^kultura

Omiljene knjige 2005. godine
Čitaoci su u stanju blage histerije
Novogodišnji planovi Muzičke produkcije RTB
Teodorakis: Savet Evrope lažira istoriju
Film o Džoniju Kešu u zatvoru Folsom
Ministar kulture o rezultatima u 2005.
 


     


FastCounter by LinkExchange