GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 28. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Teodorakis: Savet Evrope lažira istoriju

ATINA - Grčki kompozitor Mikis Teodorakis oštro je juče osudio Nacrt rezolucije Saveta Evrope čiji je cilj da evropskom javnom mnjenju više skrene pažnju na zločine počinjene u ime komunizma, prenosi Beta. "Savet Evrope odlučio je da promeni istoriju i da je falsifikuje poistovećujući žrtve sa dželatima, heroje sa kriminalcima, oslobodioce sa okupatorima i komuniste sa nacistima", navodi se u saopštenju kompozitora.

Teodorakis, koji je postao simbol otpora za vreme vojne hunte u Grčkoj od 1967. do 1974. godine, optužio je Savet Evrope da najavljuje "budući progon evropskih komunista". "U ime pokojnih komunističkih drugova, u ime onih koji su prošli kroz torturu Gestapa, logora smrti i gubilišta kako bi nacizam bio iskorenjen i kako bi trijumfovala sloboda, imam samo jednu reč da kažem toj gospodi: 'sramota'", naglasio je Teodorakis, koji je učestvovao u grčkom pokretu otpora za vreme Drugog svetskog rata.

Teodorakis je bio u zatvoru posle građanskog rata u Grčkoj, tokom koga su se od 1946. do 1949. godine sukobili komunisti sa snagama desnice. Grčka komunistička partija, koju je Teodorakis napustio sredinom 90-ih godina, takođe je prošle sedmice osudila Nacrt rezolucije SE, nazvavši ga "objavom rata i progona komunističkih partija".

Parlamentarna skupština SE trebalo bi da se krajem januara izjasni o Nacrtu rezolucije, koju je predstavio švedski poslanik Goran Lindblad iz desničarske PPE. U Nacrtu se zemlje članice SE, kojima su nekada rukovodili komunistički režimi, pozivaju da "organizuju nacionalne kampanje s ciljem da se kod stanovništva izazove osetljivost na zločine počinjene u ime komunističke ideologije". Nacrtom je predviđena i "revizija školskih udžbenika, obeležavanje komemorativnog dana za žrtve komunizma i otvaranje muzeja" o toj temi.


vesti po rubrikama

^kultura

Omiljene knjige 2005. godine
Čitaoci su u stanju blage histerije
Novogodišnji planovi Muzičke produkcije RTB
Teodorakis: Savet Evrope lažira istoriju
Film o Džoniju Kešu u zatvoru Folsom
Ministar kulture o rezultatima u 2005.
 


     


FastCounter by LinkExchange