GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 26. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Bolesti moždanog živca lica i vilice

Neuralgija trigeminusa je oboljenje koje se javlja u srednjoj ili starijoj životnoj dobi, najčešće posle 40. godine. Poznato je da češće oboljevaju žene, mada može da se javi i kod dece. Neuralgija trigeminus je moždani živac koji prenosi informacije između lica i mozga, vezan je za normalan rad naših mišića za žvakanje, kao i za osećaj bola, dodira, toplote na našem licu.

Ako dođe do disfunkcije ovog nerva, nastaje poremećaj praćen iznenadnim, munjevitim, veoma jakim bolom u području lica. Bol traje od nekoliko sekundi do nekoliko minuta, a jačina ovog bola se često poredi sa udarom električne struje ili ubodom noža.

Obolelim osobama ometa normalan život jer ponekad i najobičnije radnje kao umivanje, brijanje ili pranje zuba mogu biti okidači za nastanak tegoba. Za vreme bola javlja se grč mišića lica, ponekada praćen crvenilom lica, suženjem očiju i sekrecijom iz nosa. Obično se javlja na jednoj strani lica, a najčešće lokalizacije bola su:

-gornja vilica
-donja vilica
-jezik
-ponekad oko i čelo.

Karakteristična je pojava periodičnog ponavljanja bola nekoliko puta u toku dana ili nekoliko nedelja, između nastupa miran period kada obolela osoba nema smetnji. Bol može da se javi spontano, ali najčešće bude provociran, i to:

-dodirom pojedinih tačaka u predelu nosa, brade, sinusa,
-hladnoćom,
-žvakanjem,
-gutanjem,
-govorom
-pranjem zuba, umivanjem, šminkanjem.

Slične simptome ovom oboljenju mogu dati i druge bolesti:
-bolesti zuba
-sinusa
-vilice
-vaskularna obolenja
-multipla skleroza
-tumori
-herpes zoster.

Zbog toga je veoma važno da se pronađe uzročnik koji dovodi do nadražaja nerva, mada, nažalost, najčešće je uzrok bolesti nepoznat. Dijagnozu ovog oboljenja postavlja neurolog koji određuje na osnovu simptoma i pregleda da li je potrebno dalje ispitivanje. Način lečenja zavisi od toka bolesti, kakve simptome oboleli ima i da li se zna uzrok koji je doveo do disfunkcije nerva.

Lečenje ovog oboljenja najčešće se sprovodi konzervativno, uz primenu lekova iz grupe antiepileptika pomoću kojih se kontrolišu napadi i vitamina B grupe. Treba napomenuti da iako je bol dominantan simptom kod ovog oboljenja, klasični lekovi protiv bolova poput brufena, analgina, aspirina, nisu mnogo od koristi. Ukoliko se stanje obolelog ne poboljša uz pomoć lekova, može se primeniti blokada nerva ili hirurško lečenje.


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

Horoskop za ponedeljak
Crna čokolada odlična za srce
Zeleni čaj pomaže obolelima od leukemije
Pasivno pušenje pogubno za vid
Gledanje hrane budi glad
Bolesti moždanog živca lica i vilice
Klinička slika bronhiektazije
Fitnes: Ako vas boli vrat
Bodibilding: Kreatin za čudo bez opasnosti
 


     


FastCounter by LinkExchange