GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 19. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Pregovori sa EU na dvostrukom koloseku

BEOGRAD - Direktor kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje Evropskoj uniji Tanja Miščević najavila je u izjavi Fonetu da 20. i 21. decembra počinju pregovori o suštinskom delu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji se odnosi na liberalizaciju trgovine industrijskim i poljoprivrednim proizvodima. Ona je rekla da će to biti prva tehnička runda pregovora i precizirala da je drugi dan pregovora posvećen pojedinačnim aneksima sporazuma, koji se odnose na liberalizaciju trgovine.

"Tada ćemo prvi put probati pregovore koristeći princip dvostrukog koloseka", istakla je Tanja Miščević i dodala da će pregovarači iz Srbije predstavnicima Evropske komisije predstaviti liste na kojima se nalaze desetine hiljada proizvoda koji su definisani kao neosetljivi, osetljivi i veoma osetljivi. Prema rečima Tanje Miščević, pregovarači će predstavnicima Brisela objasniti kako su proizvodi definisani u tri kategorije, otvoriti raspravu o rokovima u kojima će doći do liberalizacije trgovine i o tome kakav će to efekat imati na unutrašnje tržište i na unutrašnji ekonomski razvoj. Ona je istakla da su naši pregovarači potpuno spremni da predlože rokove kada bi trebalo da dođe do potpunog ukidanja carina, kao i tempo snižavanja carina za osetljive i veoma osetljive proizvode i dodala da treba videti šta o tome misle predstavnici Evropske komisije.

Miščevićeva je precizirala da će stupanjem privremenog sporazuma na snagu, ukoliko se pregovori o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju završe u predviđenom roku do novembra naredne godine, u januaru 2007. godine za popriličan broj roba koje se svrstavaju u kategoriju neosetljivih carina biti momentalno skinuta. Prema njenim rečima, ne postoje najave iz Brisela da će prva runda pregovora biti odložena zbog negativnog izveštaja glavnog tužioca Tribunala u Hagu Karle del Ponte pred SB UN.


vesti po rubrikama

^tema

Strah od čovekovog najboljeg prijatelja
Pregovori sa EU na dvostrukom koloseku
Zabranite ulaz ministrima
 
 


     


FastCounter by LinkExchange