GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 19. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Čaj - prevencija od raka jajnika

Žene koje piju dve šolje čaja dnevno imaju mnogo manju verovatnoću da dobiju rak jajnika od žena koje ne piju čaj, rezultati su istraživanja objavljenog prošle nedelje.

Otkriveno je da se ova bolest dvaput ređe javlja kod žena koje piju dve ili više šolja crnog ili zelenog čaja dnevno, kaže izveštaj objavljen u američkom časopisu Arhiva interne medicine.
Prethodna istraživanja obavljana u laboratorijskim uslovima i na životinjama ukazala su da zeleni i crni čaj usporavaju rast nekih oblika raka, ali veruje se da je najnovija studija prva koja je obavljena na ljudima i koja je potvrdila da postoji određena veza između čaja i raka jajnika.

- Polifenoli u čaju se bore protiv oštećenja na ćelijama, srčanih oboljenja i raka čiji su uzrok slobodni radikali (nestabilni molekuli koje telo proizvodi).
- Neke studije su pokazale da polifenoli pomažu u sprečavanju pojave ugrušaka u krvi i smanjuju nivo holesterola u krvi.
- Kad se uzimaju s mlekom, četiri šolje čaja obezbeđuju 17 odsto neophodne dnevne količine kalcijuma, pet odsto cinka, 22 odsto preporučenih dnevnih količina vitamina Be2, pet odsto folne kiseline, kao i vitamina Be1 i Be6.

Grupa od više od 61.000 žena iz centralne Švedske, starih između 40 i 76 godina, zapisivala je koliko često su konzumirale pojedine artikle sa liste od 67 prehrambenih proizvoda u periodu od 1987. do 1990. godine.

Istraživači su ispitivali procenat pojave raka jajnika u toj istoj grupi žena u decembru 2004. godine i otkrili 301 slučaj.
Skoro 70 odsto ovih žena pilo je čaj, uglavnom crni. Žene koje su pile manje od šolje čaja dnevno imale su za 18 odsto manje šanse da dobiju rak jajnika, u odnosu na žene koje uopšte ne piju čaj.

Jedna šolja čaja dnevno umanjivala je rizik za 24 procenta, a ispijanje dve ili više šolja čaja povezano je sa 46-procentnim umanjenjem rizika od dobijanja bolesti. Istraživači nisu našli nikakvu vezu između konzumiranja kafe i rizika od raka jajnika.

Istraživanje su vodili Suzana Larson i profesor Alisja Volk sa Nacionalnog instituta za environmentalnu medicinu Instituta Karolinska u Stokholmu.
Čaj sadrži polifenole, jedinjenja koja se mogu naći u biljkama i koja imaju antioksidansna svojstva, uključujući katehine, teaflavine, tearubigine i flavanole. Pokazalo se da ova jedinjenja usporavaju razvoj raka u laboratorijskim uslovima i na životinjama.
Rak jajnika se u većini slučajeva otkriva kasno i zato je ovaj kancer po učestalosti sedmi ubica žena.

S. I.


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

Horoskop za ponedeljak
Kako da sprečite ili izlečite mamurluk
Sve o aritmijama
Povrede kičme i kičmene moždine
Trbušnjaci protiv bolova u leđima
Borba za jači imunitet
Crno vino ipak ne koristi srcu
Čaj - prevencija od raka jajnika
 


     


FastCounter by LinkExchange