GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 19. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Crno vino ipak ne koristi srcu

U mnogim studijama koje su objavljivane 70-ih i 80-ih godina, pa i kasnije, tvrdilo se da je svakodnevno ispijanje dve do tri čaše crnog vina veoma dobro za srce. U jednoj je čak nagovešteno da bi tri pića dnevno, od kojih svako sadrži oko 10 grama alkohola, mogla da umanje rizik od srčanog udara za 25 odsto. Ali, u uglednom britanskom časopisu Lanceta nedavno je osvanuo tekst u čijem zaglavlju piše da "nema besplatnog ručka", i u kome grupa eksperata s Novog Zelanda govori kako je korist od umernog konzumiranja alkohola verovatno prilično mala.

Odnosno da nije moguće da "preteže" nad štetom koju on nanosi našem zdravlju. Ti univerzitetski stručnjaci iz Oklanda smatraju da je do donošenja suprotnog zaključka došlo zbog toga što su spajani rezultati različitih istraživanja, i zato što ona nisu sprovođena sa nasumice odabranim ispitanicima. Zanimljivo je da oni kažu da je jedino izvesno to da alkohol čuva srce onih osoba koje preterano piju. Naime, pokazalo se da su arterije mrtvih alkoholičara relativno čiste, i da je njima piće naudilo na drugačiji način.

Belinda Linden, šef odeljenja za informacije pri Britanskoj fondaciji za srce, napis iz Lancete prokomentarisala je rečima da ipak postoji i dobra vest. Ona je izjavila da ljudi mogu da uživaju u manjim količinama vina i drugih pića, naročito u vreme praznika, jer nema nikakvih dokaza da one mogu da štete srcu. "Mi, naravno, nikog ne ohrabrujemo da počne da pije da bi zaštitio svoje srce. Naši saveti ostaju isti - uvek ističemo da su ostavljanje duvana, pojačana fizička aktivnost i izbalansiran način ishrane najbolji način da se smanji rizik od srčanih oboljenja", dodala je Lindenova.

S. P.


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

Horoskop za ponedeljak
Kako da sprečite ili izlečite mamurluk
Sve o aritmijama
Povrede kičme i kičmene moždine
Trbušnjaci protiv bolova u leđima
Borba za jači imunitet
Crno vino ipak ne koristi srcu
Čaj - prevencija od raka jajnika
 


     


FastCounter by LinkExchange