GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 19. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sve o aritmijama

Ljudsko srce kod odraslih se normalno kontrahuje svakog minuta oko 72 do 75 puta. U srcu postoje posebni sistemi koji služe da se u pravilnim vremenskim razmacima javljaju impulsi koji se sprovode kroz srce i omogućavaju normalan srčani rad. Onog momenta kada taj sistem ne funkcioniše kako treba ili se van njega javljaju impulsi, dolazi do raznih poremećaja srčanog rada. Mnoge i česte bolesti srca nastaju upravo zbog toga.

Poremećaj normalnog rada srca nazivamo aritmija. Kada srce počne da kuca brže i broj otkucaja bude oko 100 u minuti, radi se o ubrzanom radu srca (tahikardiji), a ako je taj broj ispod 60 otkucaja u minuti radi se bradikradiji ili usporenom radu srca. Ubrzan rad srca se normalno javlja prilikom dodatne fizičke aktivnosti (trčanje, brže hodanje uz stepenice), psihičke napetosti - straha, kod povišene telesne temperature, ali i kod oboljenja srčanog mišića, srčanih zalizaka, oboljenja srčane kese kao i kod oboljenja drugih organa/hipertireoze pojačanog rada štitaste žljezde, malokrvosti.

Važno je napomenuti da usporen rad srca može da se javi kao posledica jače aktivnosti vagusa koji usporava rad srca, ali i kod utreniranih sportista jer njihovo srce je veće i jače i u jednom minutu može da istisne veće količine krvi. Usporen rad srca sa dužim pauzama u radu kod starijih ljudi dovodi do kratkotrajnih nesvestica i potrebe da se ugradi trajni veštački srčani vodič, tzv. pejsmejker.

Treba imati u vidu i da se često aritmije javljaju i u zdravom srcu kod oboljenja drugih organa kao što je hijatus hernija - kada želudac prelazi u grudni koš, udara i gura srce. Ove aritmije se u tom slučaju otklanjaju operacijom hernije. Aritmije se javljaju i kod priraslica srčane opne, takozvanih adhezija. Poremećaj srčanog ritma može da se javi i kod virusnih infekcija i prehlada i to u vidu preskoka - ekstrasistola, koje budu pojedinačne i u serijama.

Najozbiljniji poremećaji srčanog ritma se javljaju kod akutnog srčanog infarkta kada pacijenta životno ugrožavaju, a prekida ih električni udar.

Uz nepravilan rad srca mogu da se jave i druge tegobe: nesvestica, vrtoglavica, strah od postojećeg stanja, sa osećajem snažnog lupanja srca ili usporenog rada srca, a ponekad i gubitkom svesti. Međutim, većina aritmija ne mora da pokaže simptome, iako to stanje može da bude dramatično za pacijenta, a ponekad i za bližu okolinu.

Dijagnoza se uspostavlja najčešće na osnovu kliničke slike odnosno, tegoba koje pacijent ima. Dijagnozu uspostavlja lekar kardiolog koji daje predlog da se urade sledeće dijagnostičke metode:
- snimanje srca elektrokardiogramom (EKG)
- 24 sata snimanja srca preko holter EKG,
- ultrazvuk srca
- test opterećenjem
- gastroskopija i ultrazvuk trbuha
- rendgen pluća i srca

Lečenje ovog poremećaja često nije jednostavno i izbor terapije zavisi i od tegoba koje pacijent ima, njegovog opšteg stanja i vrste aritmija.
Lečenje:
Primena medikamenata je najčešći vid lečenja i danas postoje razne grupe lekova (antiaritmika) sa različitim mehanizmom delovanja:
- Elektrostimulacija - pejsmejker
- Ponekada i hirurški zahvat

Treba napomenuti da se kod nekih vrsta aritmija ne primenjuje lečenje nego se samo prati.
Kako su aritmije i srčani blok često simptomi neke druge bolesti, veoma je važno da se sprovede pravilna dijagnostika i pronađe uzrok nastanka poremećaja rada srca a zatim pristup lečenju.

Dr Ksenija Maid


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

Horoskop za ponedeljak
Kako da sprečite ili izlečite mamurluk
Sve o aritmijama
Povrede kičme i kičmene moždine
Trbušnjaci protiv bolova u leđima
Borba za jači imunitet
Crno vino ipak ne koristi srcu
Čaj - prevencija od raka jajnika
 


     


FastCounter by LinkExchange