GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 19. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kako da sprečite ili izlečite mamurluk

Ako niste zakleti antialkoholičar, male su šanse da ćete se potpuno odreći pića na svim onim proslavama koje vas čekaju do kraja ove i početkom sledeće godine. Budući da se u prazničnom raspoloženju lako izgubi mera, ne bi bilo loše da se uputite u sadržaj jedne internet knjige, objavljene pod nazivom "Sve što ste želeli da znate o mamurluku (ali niste znali gde da pitate) ". Evo šta kaže njen autor, američki psiholog potpisan kao "Dr Džo", koji se u sastavljanju ovog štiva koristio i "iskustvom iz prve ruke".

Simptomi mamurluka - suva usta, tutnjava u glavi i nervoza stomaka - nastaju zato što alkohol izaziva dehidraciju organizma, preteranu stimulaciju nervnog sistema, širenje krvnih sudova... Naravno, za jačinu tegoba odlučujuće je koliko ste čašica slistili. Ali važno je i šta ste pili. Na primer, tamnija i slađa pića, kao što su rum i crno vino, slove za uzročnike najtežih muka. Međutim, nema garancije da ćete "jutro posle" dočekati u savršenoj formi ni ako se držite votke ili piva.

Mamurluk može da bude i posledica "vezanog" uživanja u dobroj kapljici. Verovatno vam se nekada desilo da jedne noći umereno pijete, i sutradan se osećate sjajno, ali da se posle večernje reprize takvog provoda probudite u jadnom stanju. Bitno je, takođe, kojom brzinom praznite čaše, koliko pri tom jedete i o kakvoj je hrani reč, jer ona s puno masti bolje apsorbuje alkohol. Da biste ostali u "bezbednoj zoni", uvek nastojte da se prvog sata zadovoljite s dva pića, a svakog narednog s jednim. I probajte da primenite još nekoliko metoda za sprečavanje mamurluka, koje, doduše, nisu naučno proverene, ali je njihovu vrednost potvrdila praksa.

- Uporedo s "pravim" pićem, uzimajte i ona bezalkoholna, i to u velikoj količini da se ne bi dogodilo da dehidrirate. Najbolje je da to budu energetski napici koji se preporučuju sportistima.
- Ni pod kojim uslovima ne mešajte pića, a obavezno se prihvatite hrane.
- One večeri koja prethodi slavlju popijte malo ulja od jagorčevine i "poslužite" se tabletama vitamina Be i Ce.
- Jedite med.
- Čuvajte se aspirina. On će možda zaustaviti glavobolju koja je upravo počela da vas muči, ali će vam iziritirati stomak.

- Kad već nameravate da pijete, klonite se acetaminofena. U kombinaciji s alkoholom, neki od tih lekova (koji se prepisuju zbog upale grla, kašlja, prehlade, groznice, artritisa i raznih bolova) mogu da dovedu do ozbiljnih problema s jetrom.
- Potrudite se da vaše "dosta" ne usledi prekasno. Ponekad se sve završi loše zbog jedne jedine suvišne čašice. Ako vam se i dalje pije, pređite na nešto u čemu nema alkohola.

A ako ipak preterate, poslušajte ove savete:
- Ne oslanjajte se na izreku "klin se klinom izbija", odnosno na priče da se mamurluk najefikasnije leči tako što se ujutru iskapi još neka čaša. Mada to zbilja može da ublaži njegove simptome, ne bi vam bilo pametno da se navikavate na jutarnje "doze".
- "Navalite" na običnu i kiselu vodu, kao i na energetske napitke da biste nadoknadili izgubljenu tečnost.
- Pijte kafu zato što bi ona mogla da vas oslobodi glavobolje. Ali ne gubite iz vida da je moguće da vas zbog nje zaboli želudac.
- Istuširajte se, jer posle noći provedene uz piće sigurno imate osećaj da ste prljavi.
- Pojedite nešto lagano - voće, tost ili pahuljice. Možete i da proverite prilično rašireno uverenje da su za mamurne ljude odlična sva jela koja sadrže sos od paradajza, ili sam paradajz. Stare žene pričaju da takvima pomaže i puter, pa ako ste raspoloženi, isprobajte i ovaj recept.

- Uzmite kompleks vitamina Be.
- Potražite spas i u sodi bikarboni.
- Sklonite se od svetlosti i buke.
- Pokušajte da odspavate, jer ste protekle noći, po svoj prilici, ostali bez dovoljno sna. Spavanje je i dobar način da utrošite vreme koje vas deli od onog trenutka u kom će mamurluk nestati.

Prevela S. Prokić


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

Horoskop za ponedeljak
Kako da sprečite ili izlečite mamurluk
Sve o aritmijama
Povrede kičme i kičmene moždine
Trbušnjaci protiv bolova u leđima
Borba za jači imunitet
Crno vino ipak ne koristi srcu
Čaj - prevencija od raka jajnika
 


     


FastCounter by LinkExchange